twaróg kefirowy w piekarniku
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
najlepiej gotować twarożek wieczorem, aby w nocy z niego cały nadmiar płynu. Ponadto uważa się, że twaróg jest szczególnie przydatny do jedzenia na śniadanie.
więc Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Wybierz patelnię ze stali nierdzewnej lub szkła hartowanego.
wlej kefir i śmietanę na patelnię, dobrze wymieszaj i wyślij do piekarnika na 45 minut.
po określonym czasie wyjmujemy patelnię z piekarnika, odstawiamy na 20 minut, po czym odrzucamy zawartość na gazę złożoną w kilku warstwach (Zwykle składam w 3 warstwach).
Zawieś twaróg, ustawiając miskę pod spodem, aby szklanka serwatka. Pozostaw twaróg w tej pozycji na 8-9 godzin.
wszystko, domowy twarożek kefirowy jest gotowy, możesz traktować dzieci i leczyć się!
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g