twaróg kefirowy w piekarniku

twaróg w domu? Tak, to jest prawdziwe! Twaróg musi być obecny w diecie dzieci, a także nie zaszkodzi DOROSŁYM. Produkty mleczne są szczególnie dobre, jeśli gotujesz je w domu. A twaróg nie jest wyjątkiem. Sam gotuję go od 5 lat i wypróbowałem więcej niż jedną metodę w praktyce. Przede wszystkim lubię twarożek z piekarnika, ponieważ jego przygotowanie jest najmniej kłopotliwe.
AlenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 29 % 4 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 15 min

najlepiej gotować twarożek wieczorem, aby w nocy z niego cały nadmiar płynu. Ponadto uważa się, że twaróg jest szczególnie przydatny do jedzenia na śniadanie.

więc Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Wybierz patelnię ze stali nierdzewnej lub szkła hartowanego.

wlej kefir i śmietanę na patelnię, dobrze wymieszaj i wyślij do piekarnika na 45 minut.

po określonym czasie wyjmujemy patelnię z piekarnika, odstawiamy na 20 minut, po czym odrzucamy zawartość na gazę złożoną w kilku warstwach (Zwykle składam w 3 warstwach).

Zawieś twaróg, ustawiając miskę pod spodem, aby szklanka serwatka. Pozostaw twaróg w tej pozycji na 8-9 godzin.

wszystko, domowy twarożek kefirowy jest gotowy, możesz traktować dzieci i leczyć się!

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy