kiszone ghee mleko

Antyczny przepis na niesamowicie pyszny przysmak ze zwykłego mleka! W ten sposób mleko było wcześniej fermentowane w rosyjskim piecu. I złapałem to, kiedy jako dziecko przyjechałem do dziadków na wieś. Chociaż byłam bardzo mała, ale smak pamiętam do dziś! Spróbuj tego przysmaku i oceń, jak delikatny i kremowy ma smak.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 27 % 4 g
102 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 20 min

1. Włóż mleko do ognia i zagotuj.
2. Następnie włóż mleko do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
3. Tomij mleko przez trzy do czterech godzin (aż mleko stanie się kremowe i pokryte różową pianką).
4. Wyjmij mleko z piekarnika, pozwól mu ostygnąć do 36-40 stopni Celsjusza.
5. Pokrój gęstą piankę na kilka części.
6. Rozcieńczyć śmietanę w niewielkiej ilości mleka, wlać mieszaninę do reszty mleka, wymieszać.
7. Teraz wlej mleko do słoików i do każdego dodaj kawałek pianki.
8. Przykryj słoiki pokrywkami, zawiń w Kratę. Pozwól mu kwaśnieć przez 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie mleko zgęstnieje.
9. Włóż kiszone mleko do lodówki, zamykając słoiki pokrywkami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ghee milk - 84   kcal/100g

Podobne przepisy