kiszone ghee mleko
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Włóż mleko do ognia i zagotuj.
2. Następnie włóż mleko do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
3. Tomij mleko przez trzy do czterech godzin (aż mleko stanie się kremowe i pokryte różową pianką).
4. Wyjmij mleko z piekarnika, pozwól mu ostygnąć do 36-40 stopni Celsjusza.
5. Pokrój gęstą piankę na kilka części.
6. Rozcieńczyć śmietanę w niewielkiej ilości mleka, wlać mieszaninę do reszty mleka, wymieszać.
7. Teraz wlej mleko do słoików i do każdego dodaj kawałek pianki.
8. Przykryj słoiki pokrywkami, zawiń w Kratę. Pozwól mu kwaśnieć przez 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie mleko zgęstnieje.
9. Włóż kiszone mleko do lodówki, zamykając słoiki pokrywkami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ghee milk - 84 kcal/100g