roztopione mleko na kuchence
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
metoda przygotowania ghee jest niezwykle prosta:
- aby napój był idealnie smaczny i zdrowy, wybierz mleko domowe lub mleko o dużej zawartości tłuszczu;
- wlej mleko do rondla, zagotuj;
- zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie przez 3-4 godziny. Po wyjściu mleko powinno nabrać ciemnego kremowego koloru.
podczas gotowania mleko należy wymieszać i zebrać powstałą pianę. Aby się nie przypalić, użyj aluminiowej patelni.
pij dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g