roztopione mleko na kuchence

Ożyw w pamięci smak znany z dzieciństwa. Przygotuj zdrowy napój! W mojej pamięci na zawsze pozostaną wspomnienia wypieków babci, którymi często mnie rozpieszczała. Dobrze pamiętam też magiczny smak roztopionego mleka, którym popijałam babcię. Jest pracownikiem służby zdrowia i dobrze wie, jak dzieci potrzebują wapnia, żelaza i witamin A i E. cały ten przydatny zestaw zawiera stopione mleko, które radzę przygotować!
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 h 4 min

metoda przygotowania ghee jest niezwykle prosta:

- aby napój był idealnie smaczny i zdrowy, wybierz mleko domowe lub mleko o dużej zawartości tłuszczu;
- wlej mleko do rondla, zagotuj;
- zmniejsz ogień do minimum i kontynuuj gotowanie przez 3-4 godziny. Po wyjściu mleko powinno nabrać ciemnego kremowego koloru.

podczas gotowania mleko należy wymieszać i zebrać powstałą pianę. Aby się nie przypalić, użyj aluminiowej patelni.

pij dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g

Podobne przepisy