domowe mleko skondensowane

szczególnie szlachetne słodycze będą zachwycone tym przepisem!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 85 % 29 g
154 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.

teraz na półkach sklepowych można zobaczyć dużą liczbę jasnych słoików ze skondensowanym mlekiem od różnych producentów. Ale zwróć uwagę na skład tego jedzenia. Czego tam nie ma! Ale wcześniej skład skondensowanego mleka był bardzo prosty i wyraźny – mleko i cukier. I to wszystko! A teraz?…. Dlatego oferujemy prosty przepis na mleko skondensowane w domu. A smak własnoręcznie przygotowanego domowego skondensowanego mleka z pewnością nie będzie gorszy niż sklep, a poza tym bez żadnych zanieczyszczeń.
aby przygotować domowe mleko skondensowane, mleko musi być świeże, aby nie zsiadło podczas długiego gotowania. Jego zawartość tłuszczu powinna wynosić około 3,5%. Podczas gotowania mleko odparowuje się na małym ogniu w otwartym naczyniu o cienkich ściankach. Jednocześnie stale mieszają. Gotowanie należy kontynuować, aż objętość mleka zmniejszy się 2-3 razy. Przed zakończeniem odparowywania dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Powstałe mleko skondensowane jest szybko schładzane pod strumieniem zimnej wody. Domowe mleko skondensowane można przechowywać w taki sam sposób, jak produkt fabryczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy