skład / składniki
gotowanie krok po kroku
teraz na półkach sklepowych można zobaczyć dużą liczbę jasnych słoików ze skondensowanym mlekiem od różnych producentów. Ale zwróć uwagę na skład tego jedzenia. Czego tam nie ma! Ale wcześniej skład skondensowanego mleka był bardzo prosty i wyraźny – mleko i cukier. I to wszystko! A teraz?…. Dlatego oferujemy prosty przepis na mleko skondensowane w domu. A smak własnoręcznie przygotowanego domowego skondensowanego mleka z pewnością nie będzie gorszy niż sklep, a poza tym bez żadnych zanieczyszczeń.
aby przygotować domowe mleko skondensowane, mleko musi być świeże, aby nie zsiadło podczas długiego gotowania. Jego zawartość tłuszczu powinna wynosić około 3,5%. Podczas gotowania mleko odparowuje się na małym ogniu w otwartym naczyniu o cienkich ściankach. Jednocześnie stale mieszają. Gotowanie należy kontynuować, aż objętość mleka zmniejszy się 2-3 razy. Przed zakończeniem odparowywania dodaj cukier i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Powstałe mleko skondensowane jest szybko schładzane pod strumieniem zimnej wody. Domowe mleko skondensowane można przechowywać w taki sam sposób, jak produkt fabryczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g