skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Tankowanie. Najpierw zajmijmy się przygotowaniem sosu, aby sól i cukier miały czas na rozpuszczenie się podczas przygotowywania pozostałych składników. Aby przygotować sos, potrzebujemy: oliwy z oliwek, octu z białego wina (można go zastąpić jabłkiem), suchego czosnku, cukru, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
W misce połącz oliwę z oliwek, ocet winny, suchy czosnek, cukier, czarny pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na bok, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Krok 3:
Przygotuj składniki. Do przygotowania sałatki z awokado, gruszką i serem potrzebujemy: papryki, dojrzałej słodkiej gruszki (lepsza odmiana), awokado, sera, sałaty, ziół (u mnie koperek i kolendra) oraz odrobiny soku z cytryny do awokado i gruszki.
Krok 4:
Paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i łodygę i pokroić w małe kostki. Ser pokroić w średnią kostkę. Gruszkę umyć, osuszyć, usunąć rdzeń i pokroić w średnią kostkę. Pokrój awokado wzdłuż na dwie połówki, usuń pestkę. Następnie obierz. Pokrój miąższ również w kostkę. Skrop awokado sokiem z cytryny.
Krok 5:
Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
W salaterce umieść paprykę, awokado, gruszkę, ser i posiekane warzywa.
Krok 7:
Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.
Krok 8:
Liście sałaty umyć, osuszyć, rozerwać na małe kawałki i ułożyć na półmisku.
Krok 9:
Rozłóż mieszankę owocowo-warzywną na wierzchu. Natychmiast podawaj do stołu. Smacznego!
niedawno odkryłem suchy czosnek. I używam go w różnych potrawach. Nie smakuje tak ostro jak świeży. Po nim nie ma charakterystycznego długiego zapachu i smaku. Podczas pieczenia lub pieczenia nie pali się, w przeciwieństwie do świeżego czosnku. Dlatego korzystanie z niego jest znacznie wygodniejsze. Co prawda korzyści są mniejsze, ale w tej sałatce lepiej jest użyć suchego czosnku, więc świeży (szczególnie Młody) zabije smak owoców i warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal / 100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal / 100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g