skład / składniki
metoda gotowania
myję figi i odcinam szypułki. Teraz blanszuję przez pięć minut w niezbyt wrzącej wodzie. Nakłuwam winogrona i kroję cytrynę ze skórką na małe kawałki. Teraz muszę ugotować syrop. Do tego wezmę wodę i cukier. Gdy syrop będzie gotowy, wlej do niego jagody. Doprowadzę wszystko, co mi się udało, do wrzenia i zostawię na dziesięć, dwanaście godzin. Przed umieszczeniem dżemu po raz drugi dodam do niego orzechy. Gotuj przez pięć minut i pozostaw na cztery do pięciu godzin. Muszę ugotować ten dżem w trzech lub czterech krokach. Gdy do mety zostanie tylko trochę, dodam cukier waniliowy. Dzięki niemu moje danie będzie pachnące i smaczne. Wszystko gotowe. Możesz umieścić dżem figowy przed zimą w pojemnikach, a teraz możesz zorganizować sobie prawdziwą ucztę herbacianą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Figi - 49 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g