dżem figowy z orzechami i cytrynami

nie lubisz tego owocu? Następnie przeczytaj przepis szybciej. Wszystko się zmieni! Nadchodzi zima i wiele gospodyń domowych zajmuje się przygotowaniami. Nie jestem wyjątkiem. Moja rodzina uwielbia otwierać słoik pysznego dżemu zimą. Dlatego na przygotowanie tego posiłku zwracam dużą uwagę. Teraz istnieje ogromna liczba przepisów kulinarnych związanych z dżemem. Próbowałem już gotować wiele rzeczy. Ale tym razem chcę zaskoczyć rodzinę i przyjaciół czymś niezwykłym. W jednej książce znalazłem ciekawy przepis na dżem figowy. A dzisiaj spróbuję ugotować i jednocześnie wam powiem. Myślę, że ty też będziesz zainteresowany.
natali-♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 90 % 37 g
175 kcal
IG: 18 / 3 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 17 h 35 min

myję figi i odcinam szypułki. Teraz blanszuję przez pięć minut w niezbyt wrzącej wodzie. Nakłuwam winogrona i kroję cytrynę ze skórką na małe kawałki. Teraz muszę ugotować syrop. Do tego wezmę wodę i cukier. Gdy syrop będzie gotowy, wlej do niego jagody. Doprowadzę wszystko, co mi się udało, do wrzenia i zostawię na dziesięć, dwanaście godzin. Przed umieszczeniem dżemu po raz drugi dodam do niego orzechy. Gotuj przez pięć minut i pozostaw na cztery do pięciu godzin. Muszę ugotować ten dżem w trzech lub czterech krokach. Gdy do mety zostanie tylko trochę, dodam cukier waniliowy. Dzięki niemu moje danie będzie pachnące i smaczne. Wszystko gotowe. Możesz umieścić dżem figowy przed zimą w pojemnikach, a teraz możesz zorganizować sobie prawdziwą ucztę herbacianą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Figi - 49   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy