Sałatka z wodorostów
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
marchewki myjemy w wodzie i gotujemy do miękkości. Następnie obierz go i pokrój w paski. Jajko kurze ugotowane na twardo, schłodzone, oczyszczone ze skorupy i posiekane nożem lub wcierane na grubej tarce. Ogórek kiszony (kiszony kategorycznie nie pasuje, zepsuje smak sałatki) posiekaj w paski i pokrój główkę cebuli w cienkie pierścienie. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki sałatki, dopraw oliwą z oliwek, octem (można zastąpić sokiem z cytryny), solą morską i ponownie wymieszaj. W dni postu sałatkę można przygotować bez jaja kurzego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kapusta morska - 5 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g