wodorosty, kapusta morska – to niesamowita roślina, która może pochwalić się nie tylko jodem, ale także zawartością nawet ponad 30 różnych minerałów i pierwiastków śladowych potrzebnych człowiekowi.
do zbioru suszonych i mrożonych wodorostów stosuje się świeżo złowione wodorosty wszelkiego rodzaju. Świeża dwuletnia kapusta morska nadaje się do zbioru. Jeśli gotujemy w domu, świeżą kapustę morską należy umyć w czystej wodzie, usunąć uszkodzone plechy, ryzoidy i ogonki. Konieczne jest również oczyszczenie wszystkich zanieczyszczeń z powierzchni plech.
na skalę przemysłową mrożoną kapustę morską zbiera się w postaci całych długich plech. Wodorosty są cięte na specjalnych stołach wyposażonych w składane noże; rozdrabniane ręcznie lub na rozdrabniaczach.
jednak pomimo dużej liczby zalet wodorostów, wielu uparcie odmawia jedzenia
dania z kapusty morskiej
. Winą jest specyficzny zapach glonów! Przepis na tak nieprzyjemnie pachnącą kapustę morską zapewnia, że podczas gotowania traci ten zapach, ale witaminy pozostają. Sałatka jest najczęściej przygotowywana z tak przydatnych wodorostów, jak kapusta morska.
przed rozpoczęciem gotowania wodorostów suszone i mrożone wodorosty są przetwarzane. Suszoną kapustę morską oczyszcza się z zanieczyszczeń i pozostawia na kilka godzin namoczoną w zimnej wodzie. Następnie ponownie myte i gotowane w osolonej wodzie. Mrożony wodorost pozostawia się do rozmrożenia przez godzinę w zimnej wodzie, a następnie gotuje. W takim przypadku musisz upewnić się, że glony nie są strawione. W przeciwnym razie staną się miękkie i całkowicie bez smaku.
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Szybko i smacznie
- Zupy
- Owoce morza
- Warzywa
- Kasze i produkty zbożowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Czosnek
- Zieleń
- Liść laurowy
- Z papryką
- Sól
- Dania z olejem roślinnym
- Gotowanie
- Dania w 30 minut
- Zupy rybne
- Ziemniaczana zupa
- Zupy zbożowe
- Z wodorostów
- Z marchwi
- Z ziemniaków
- Z cebula
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne
- Z ryżu