Sałatka z wodorostów ryż saury

idealne i piękne danie na świąteczny stół! Szybka sałatka z wodorostów i ryb w puszkach, która gotuje się w kilka minut i je z hukiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 39 % 12 g
156 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę, ugotuj ryż i jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybieramy ryby w puszkach i kapustę morską od firmy DOBROFLOT do sałatki!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Otwieramy puszkę wodorostów i kładziemy na sicie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel białko od żółtka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj białko na drobnej tarce, która doda blasku naszej sałatce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj koperek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ryż, drobno posiekany koperek do startego białka i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Otwórz puszkę saury, połóż na talerzu i ugniataj rybę widelcem, aby uzyskać jednorodną masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniatamy również żółtko widelcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę, aby ozdobić naszą sałatkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bierzemy formę do ciasta, pędzlem smarujemy jej wewnętrzne boki olejem roślinnym. Kładziemy formę na talerzu i układamy w niej warstwy ryżu z białkiem jaja i koperkiem, kapustą morską.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wyrównaj widelcem i przykryj następną warstwą ryżu z białkiem jaja i koperkiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Lekko dociskając warstwę widelcem, dodaj majonez.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż równomiernie następną warstwę i zagęść saurę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj saurę warstwą pozostałego ryżu z białkiem jaja i koperkiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Doprawiamy kolejną warstwą majonezu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Udekoruj szczypiorkiem z koperkiem i żółtkiem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pokrój cytrynę w cienkie pierścienie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na zakończenie piękna dekorujemy cytryną pokrojoną w cienkie pierścienie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Okazało się, że jest to bardzo apetyczna i piękna sałatka, którą zalecamy umieścić w lodówce na godzinę przed użyciem.

szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które jest idealne na każdą okazję, Oryginalne i piękne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta morska - 5   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy