zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso mielone: mięso i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa, sól, pieprz, wszystko dobrze wymieszać.
Krok 2:
Podsmaż mięso mielone na patelni z olejem. Możesz dodać trochę wody, jeśli mięso mielone jest suche.
Krok 3:
Ziemniak: zrób puree ziemniaczane z dodatkiem oleju i soli.
Krok 4:
Zapiekanka: przykryj formę pergaminem i posmaruj masłem.
Krok 5:
Ułóż połowę ziemniaków równomiernie w formie.
Krok 6:
Następnie rozłóż mięso mielone.
Krok 7:
Połóż pozostałe ziemniaki na farszu.
Krok 8:
Posmaruj ziemniaki kwaśną śmietaną.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec zapiekankę, aż na wierzchu pojawi się złoty kolor. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g