skład / składniki
metoda gotowania
popcorn przygotuj zgodnie z Instrukcją w kuchence mikrofalowej.
podsmaż pestki dyni na średnim ogniu, aż będą złote. Dodaj popcorn.
teraz przygotuj karmel. Lekko podgrzej śmietanę na małym ogniu, dodaj wanilinę i odstaw na chwilę. W głębokim rondlu podgrzej Syrop z cukrem i gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 7 minut, aż syrop zacznie twardnieć. Ubij masło i sól. Bardzo ostrożnie, aby syrop nie zaczął się rozpryskiwać, wlej śmietanę. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, syrop cukrowy powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij z ognia i dodaj cynamon i pieprz. Schłodzić przez 1 minutę. Popcorn z nasionami polać równomiernie karmelem. Ostudzić.
gdy popcorn wystarczająco ostygnie, posmaruj ręce olejem i uformuj z niego kulki.
podczas serwowania słodycze powinny mieć temperaturę pokojową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suszone nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Popcorn - 480 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g