pikantne słodycze

wspaniałe domowe cukierki DIY w zaledwie godzinę!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 13 % 9 g
węglowodany 86 % 61 g
404 kcal
IG: 61 / 2 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

popcorn przygotuj zgodnie z Instrukcją w kuchence mikrofalowej.
podsmaż pestki dyni na średnim ogniu, aż będą złote. Dodaj popcorn.
teraz przygotuj karmel. Lekko podgrzej śmietanę na małym ogniu, dodaj wanilinę i odstaw na chwilę. W głębokim rondlu podgrzej Syrop z cukrem i gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 7 minut, aż syrop zacznie twardnieć. Ubij masło i sól. Bardzo ostrożnie, aby syrop nie zaczął się rozpryskiwać, wlej śmietanę. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, syrop cukrowy powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij z ognia i dodaj cynamon i pieprz. Schłodzić przez 1 minutę. Popcorn z nasionami polać równomiernie karmelem. Ostudzić.
gdy popcorn wystarczająco ostygnie, posmaruj ręce olejem i uformuj z niego kulki.
podczas serwowania słodycze powinny mieć temperaturę pokojową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suszone nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Popcorn - 480   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy