skład / składniki
metoda gotowania
do lodów wybieramy dowolne owoce i jagody. Jagody można pozostawić w całości, a owoce pokroić na kawałki. Zimą dobrym rozwiązaniem byłoby użycie suszonych owoców, które należy najpierw namoczyć w wodzie.
nie zapominaj, że pojemnik Maszyny do lodów należy umieścić w zamrażarce na dwanaście godzin. Zapewni to dobry wynik-lody będą bardzo smaczne i bujne. Minimalny okres zamrażania miski to osiem godzin. Oczywiście możesz natychmiast użyć miski, ale w tym przypadku lody muszą być przechowywane w zamrażarce i mogą być bardziej płynne.
wlej ciężką śmietanę do miski miksera. Możesz wziąć zarówno śmietankę domową, jak i sklepową. Najważniejsze jest to, że są dobrze schłodzone. Możesz nawet włożyć je do zamrażarki na około pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.
wlej jedną trzecią cukru pudru do śmietany i zacznij ubijać mieszaninę, stopniowo dodając resztę cukru pudru. Najpierw ubij z małą prędkością. Następnie zwiększamy go do maksimum.
dodaj kawałki owoców do ubitej masy, wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, aby owoce były równomiernie rozłożone.
z zamrażarki wyjmujemy miskę Maszyny do lodów, instalujemy w urządzeniu. Wlej puszystą bitą masę do mrożonej miski. Włącz maszynę do lodów na czterdzieści minut.
kiedy minie czas, lody zmienią kolor, staną się bardzo bujne i przewiewne, oszałamiająco delikatne. Dzieciom i miłośnikom roztopionych lodów można teraz podać smakołyk.
Przenieś lody do pojemnika i włóż do zamrażarki na noc. W rezultacie lody nie będą gorsze niż wersja przemysłowa. I bardzo, bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g