skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed Międzynarodowym świętem Kobiet 8 marca przygotowujemy sałatkę z pstrągiem dla naszych ulubionych pań. Z pokrojonego pstrąga usuwamy skórę i kroimy na niezbyt duże kawałki.
Krok 2:
Podgrzej patelnię z dodaną do niej oliwą z oliwek, którą równomiernie rozprowadzamy na niej pędzelkiem, a następnie wysyłamy na patelnię, aby usmażyć kawałki ryby na średnim ogniu, mieszając i nie oddalając się od pieca, aby nie wysuszyć.
Krok 3:
Przenieś ugotowaną rybę do wygodnego pojemnika.
Krok 4:
Zaczynamy cienko i niezbyt drobno kroić połowę czerwonej cebuli, którą wkładamy do dużej miski.
Krok 5:
Gotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do miski do posiekanej cebuli.
Krok 6:
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do miski z cebulą i marchewką.
Krok 7:
Pokrój gotowane jajka i dodaj do miski do warzyw.
Krok 8:
Aby nadać sałatce wykwintny pikantny smak, pokrój ogórki kiszone i dodaj je do ogólnego pojemnika.
Krok 9:
Dodaj trzy łyżki majonezu do warzyw.
Krok 10:
Bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki, aż będą gładkie.
Krok 11:
Kładziemy liście sałaty na dwóch talerzach, układamy na nich porcjowaną sałatkę, doprawiamy sosem, dodajemy kawałki pstrąga i mieszankę papryki do smaku.
charakterystyczny przepis na sałatkę z pstrąga, który zachwyci nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy przy każdym świątecznym stole! Zwykle robię to dla mojej ukochanej na 8 marca!
pstrąg to ogólna nazwa kilku Słodkowodnych gatunków i form ryb czerwonych należących do rodziny łososiowatych. Pstrągi występują w trzech z siedmiu rodzajów rodziny: łosoś, który obejmuje gatunki Atlantyckie; łosoś pacyficzny i bolec.
ciało pstrąga jest mniej więcej ściśnięte z boków; pysk jest krótki i ścięty. Charakteryzuje się następującymi cechami: w jednej dziesiątej ciała pstrąga, pod linią boczną przed pionem, opuszczonym od początku płetwy grzbietowej, znajduje się od 15 do 24 łusek, a nad płetwą odbytową od 13 do 19. Kolor pstrąga jest dość zmienny, jego grzbietowa strona ciała jest zwykle oliwkowozielona; boki są żółto-zielone z zaokrąglonymi czarnymi, czasami otoczonymi niebieskawą obwódką i czerwonymi lub białymi plamami; strona brzuszna jest białawo-szara, czasami z miedziano-żółtym połyskiem; płetwy brzuszne żółte; grzbietowe nakrapiane kropkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g