Sałatka z serem feta i suszonymi pomidorami pod sosem szpinakowym
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Pokrój ser W średnią kostkę. Pomidory wyjąć z oleju i osuszyć na ręczniku papierowym. Paprykę obrać z nasion. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki.
Krok 3:
W salaterce umieść ser, paprykę i pomidory.
Krok 4:
SOS. Szpinak umyć i osuszyć. Przekrój orzechy na pół.
Krok 5:
Obierz i posiekaj czosnek.
Krok 6:
Włóż szpinak, orzechy, czosnek, wodę do miski blendera.
Krok 7:
Ubij masę blenderem, aż będzie gładka.
Krok 8:
Wlej sok z cytryny do powstałego sosu, dodaj zmielony czarny pieprz.
Krok 9:
Ułóż sałatkę na talerzu, skrop sosem szpinakowym. Posyp sałatkę orzeszkami pinii i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g