Sałatka z serem feta i suszonymi pomidorami w sosie szpinakowym

świetna opcja na lekką kolację podczas postu. Przepis na tę sałatkę powstał na podstawie resztek produktów z innych potraw, które trzeba było pilnie wykorzystać.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 27 % 6 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ser W średnią kostkę. Pomidory wyjąć z oleju i osuszyć na ręczniku papierowym. Paprykę obrać z nasion. Pokrój miąższ w drobną kostkę. Pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W salaterce umieść ser, paprykę i pomidory.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    SOS. Szpinak umyć i osuszyć. Przekrój orzechy na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i posiekaj czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż szpinak, orzechy, czosnek, wodę do miski blendera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij masę blenderem, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej sok z cytryny do powstałego sosu, dodaj zmielony czarny pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż sałatkę na talerzu, skrop sosem szpinakowym. Posyp sałatkę orzeszkami pinii i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy