skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę
Krok 2:
Wstępnie obrane ziemniaki pokroić w cienkie talerze, ułożyć poziomo i pokroić w cienkie paski. Lub zetrzyj ziemniaki na tarce marchewkowej w stylu koreańskim.
Krok 3:
Wrzuć do durszlaka i dobrze spłucz pod zimną wodą. Pozwól wodzie spłynąć, osusz nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym.
Krok 4:
Jeśli jest Frytkownica-ugotuj w niej ziemniaki. Albo jak ja-gotuję na kuchence. Wlej 500 ml do małego rondla. olej roślinny i dobrze podgrzej na małym ogniu.
Krok 5:
Smaż słomki ziemniaczane w małych porcjach, aż będą ładnie rumiane. Okresowo mieszając, aby się nie sklejała. Przenieś gotowe ziemniaki na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oleju. Gdy wszystkie słomki ziemniaczane będą gotowe, posolić i wymieszać.
Krok 6:
Wstępnie ugotowany filet z kurczaka pokroić w cienkie paski.
Krok 7:
Gotowe jajka na twardo obrać. Pokrój jajka kurze w cienkie paski. Jajka przepiórcze Zostaw do dekoracji sałatki.
Krok 8:
Pokrój ogórki również w paski.
Krok 9:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 10:
W dużej misce umieść filety z kurczaka, ogórki, jaja kurze i 1/3 słomki ziemniaczanej.
Krok 11:
Dopraw majonezem. Sól do smaku.
oryginalna, piękna, obfita sałatka z bardzo ciekawym połączeniem świeżych ogórków, filetów z kurczaka, delikatnych jajek i smażonych w głębokim tłuszczu ziemniaków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g