Sałatka z przepiórki

Oryginalna, piękna, obfita sałatka. Ziemniaki w sałatce stają się miękkie, a na zewnątrz chrupiące.
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 67 % 26 g
węglowodany 21 % 8 g
272 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie obrane ziemniaki pokroić w cienkie talerze, ułożyć poziomo i pokroić w cienkie paski. Lub zetrzyj ziemniaki na tarce marchewkowej w stylu koreańskim.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć do durszlaka i dobrze spłucz pod zimną wodą. Pozwól wodzie spłynąć, osusz nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli jest Frytkownica-ugotuj w niej ziemniaki. Albo jak ja-gotuję na kuchence. Wlej 500 ml do małego rondla. olej roślinny i dobrze podgrzej na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż słomki ziemniaczane w małych porcjach, aż będą ładnie rumiane. Okresowo mieszając, aby się nie sklejała. Przenieś gotowe ziemniaki na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oleju. Gdy wszystkie słomki ziemniaczane będą gotowe, posolić i wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wstępnie ugotowany filet z kurczaka pokroić w cienkie paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe jajka na twardo obrać. Pokrój jajka kurze w cienkie paski. Jajka przepiórcze Zostaw do dekoracji sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ogórki również w paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj warzywa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W dużej misce umieść filety z kurczaka, ogórki, jaja kurze i 1/3 słomki ziemniaczanej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dopraw majonezem. Sól do smaku.

oryginalna, piękna, obfita sałatka z bardzo ciekawym połączeniem świeżych ogórków, filetów z kurczaka, delikatnych jajek i smażonych w głębokim tłuszczu ziemniaków.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy