Mortadella Królowa włoskich kiełbas

ta pikantna kiełbasa jest ulubionym Od pierwszego kęsa! Mortadela to gotowana kiełbasa z przyprawami pochodząca z Włoch. Tych beczek z brzuchem nie można pomylić: stały się analogiem amatorskiej kiełbasy w ZSRR. Soczystość, bogaty smak, wysoka zawartość mięsa-ponad 97%! Możesz dodać wszelkiego rodzaju przyprawy: jagody mirtu, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, oliwki, pistacje, czosnek. Bardzo smaczna odmiana mortadeli, którą możesz zrobić w domu!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 15 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przewiń 200 gr. wołowiny i 200 gr. wieprzowina przez maszynę do mięsa. Sól, pieprz, wymieszaj, aktywnie ubij.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj pozostałe 100 gr. wieprzowiny, dodać czosnek przepuszczony przez czosnek, wymieszać z mięsem. Dodaj ubite jajko i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój warzywa: oliwki w plasterki, paprykę w małe kostki. Wmieszaj mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj pojemnik mięsem mielonym folią i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż połowę schłodzonego mięsa na folii spożywczej, nadaj mu Podłużny kształt. Szczelnie owinąć półfabrykat folią w kilku warstwach, aby przyszła mortadela nie rozpadła się podczas krojenia. Zrób to samo z drugą częścią mięsa mielonego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj mortadelę przez 1,5 godziny na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostudzić kiełbasę, zdjąć folię i zawinąć w czerwoną mieloną paprykę lub paprykę. Okres przechowywania 2 tygodnie w lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy