skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przewiń 200 gr. wołowiny i 200 gr. wieprzowina przez maszynę do mięsa. Sól, pieprz, wymieszaj, aktywnie ubij.
Krok 2:
Drobno posiekaj pozostałe 100 gr. wieprzowiny, dodać czosnek przepuszczony przez czosnek, wymieszać z mięsem. Dodaj ubite jajko i wymieszaj.
Krok 3:
Pokrój warzywa: oliwki w plasterki, paprykę w małe kostki. Wmieszaj mięso.
Krok 4:
Przykryj pojemnik mięsem mielonym folią i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 5:
Połóż połowę schłodzonego mięsa na folii spożywczej, nadaj mu Podłużny kształt. Szczelnie owinąć półfabrykat folią w kilku warstwach, aby przyszła mortadela nie rozpadła się podczas krojenia. Zrób to samo z drugą częścią mięsa mielonego.
Krok 6:
Gotuj mortadelę przez 1,5 godziny na średnim ogniu.
Krok 7:
Ostudzić kiełbasę, zdjąć folię i zawinąć w czerwoną mieloną paprykę lub paprykę. Okres przechowywania 2 tygodnie w lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g