skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Buraki obrać, pokroić w kostkę.
Krok 3:
Zalej kawałki buraków przegotowaną wodą.
Krok 4:
Włóż obrane jajka do wody na 30-40 minut.
Krok 5:
Podsmaż drobno posiekaną cebulę na patelni z olejem.
Krok 6:
Dodaj drobno posiekane pieczarki, sól, pieprz i smaż do miękkości.
Krok 7:
Odetnij mały kawałek z każdego jajka z boku.
Krok 8:
Wyjmij żółtka i dodaj do smażonych grzybów.
Krok 9:
Zetrzyj wszystko widelcem.
Krok 10:
Dodaj majonez do nadzienia, wymieszaj.
Krok 11:
Napełnij jajka nadzieniem mocno, ubijając. Ułóż jajka na talerzu z rozłożonymi liśćmi sałaty.
Krok 12:
Z kawałków, które zostały odcięte od dołu, wyciąć prosiaczki i uszy.
Krok 13:
Wykonaj cięcia i włóż uszy.
Krok 14:
Następnie włóż ziarna pieprzu – oczy do nakłuć. Rozłóż Prosiaczek majonezem i przyklej go z przodu.
Krok 15:
Dołącz kucyki.
Krok 16:
Smacznego! I Wesołych Świąt!
Krok 17:
Jeśli nie ma czasu na nadziewanie jajek-możesz po prostu pomalować całe jajka, odciąć część jajka z jednej strony nożem dla stabilności, a także ułożyć pyski świń - uszy, oczy, Prosiaczek i ogon!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g