Bonduelle z cukru kukurydzianego na zimę

Kukurydza cukrowa Bonduelle własnej produkcji!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
62 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włóż kukurydzę do garnka i zalej wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj młodą kukurydzę przez 30 minut, a starą przez około godzinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz gotowaną kukurydzę pod bieżącą zimną wodą z kranu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie zeskrob ziarna kukurydzy, podważając je najpierw nożem, a następnie rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak jest!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ziarna do wysterylizowanych półlitrowych słoików.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do marynaty w wodzie, w której gotowano kukurydzę, dodaj sól i cukier, zagotuj i gotuj, aż luźne składniki całkowicie się rozpuszczą. Wlać powstałą solankę słoiki z ziarnami kukurydzy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj słoiki pokrywkami i umieść w garnku z szmatką na dnie do sterylizacji. Zalej ciepłą wodą 2/3.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i wysterylizować przy ciągłym gotowaniu przez 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij słoiki z ziarnami, zwiń, połóż na pokrywie, zawiń.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy