skład / składniki
metoda gotowania
kalafior to dietetyczne warzywo uwielbiane przez wielu ze względu na dużą ilość składników odżywczych i łatwość przygotowania. Nie trzeba go długo gotować, a na jego podstawie jest niezliczona ilość pysznych potraw. Jednym z najłatwiejszych i najszybszych dań jest zapiekanka kalafiorowa z sosem serowo - śmietanowym i przepyszną chrupiącą skórką.
aby przygotować zapiekankę, musisz umyć kalafior, osuszyć i zdemontować na kwiatostany. W dużym rondlu zagotuj wodę i wrzuć tam warzywo. Na średnim ogniu gotuj kapustę przez 5-6 minut od momentu wrzenia, spuść wodę i wrzuć do durszlaka, aby cała woda była szklana.
włącz piekarnik na 200 stopni.
ugotuj sos do zapiekanki. Aby to zrobić, na patelni z grubym dnem na średnim ogniu rozpuść 80 g masła. Ciągle mieszając, dodaj mąkę i rozpuść ją w oleju. Dodaj sól, pieprz i kontynuuj gotowanie sosu przez kolejne kilka minut. Stopniowo wlewaj mleko na patelnię, ciągle ubijając SOS, aby uzyskać gładką masę.
zetrzyj ser na drobnej tarce i dodaj do sosu, włóż tam również musztardę francuską. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj, aż ser się rozpuści, a sos będzie gładki. Następnie zdejmij sos z ognia.
posmaruj naczynie do pieczenia masłem.
Przenieś ugotowany kalafior na patelnię i przykryj każdy kawałek gotowanym sosem. Przenieś wszystko do głębokiego naczynia do pieczenia.
bułka tarta wlać do miski. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Połącz krakersy z ziołami i dodaj paprykę. Pozostałe masło rozpuść w łaźni wodnej lub po prostu w kuchence mikrofalowej, a także wlej do miski z bułką tartą. Dobrze wymieszaj. Ułóż mieszankę bułki tartej na kalafiorze. Taka górna warstwa zapewnia apetyczną chrupiącą skórkę gotowej zapiekanki. W razie potrzeby krakersy można zastąpić drobno szczegółowymi orzechami (orzechy włoskie, migdały).
włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika na 15 minut lub do momentu, aż na wierzchu utworzy się apetyczna złota skorupa.
pokrój gotową zapiekankę na porcje i podawaj. Pieczony kalafior z serem jest równie smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g