skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne produkty. Części ryb są myte, czyszczone, suszone. Szczególną uwagę na głowę. Zeskrob nożem, usuń skrzela, dokładnie spłucz strumieniem wody. Przyjrzyj się szczególnie uważnie skrzynkom skrzelowym, przypadkowe resztki skrzeli mogą zepsuć ucho, będzie gorzkie.
Krok 2:
Napełnij głowę pstrąga zimną wodą i umieść patelnię na małym ogniu.
Krok 3:
Kiedy woda się zagotuje, będzie dużo piany. Zbieramy łyżką cedzakową. Bulion jest tłusty i bogaty. Ale to olej rybny. I nie ma cholesterolu, ale jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega - 3, które są bardzo dobre dla naszych naczyń krwionośnych.
Krok 4:
W bulionie układamy wszystkie pozostałe części i kawałki ryby, doprowadzamy do wrzenia i ponownie usuwamy pianę. Gotuj pod pokrywką na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 5:
Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, włożyłem całą cebulę do wyrzucenia. Miłośnicy cebuli-kroimy według własnego uznania. Czosnek położy goździki.
Krok 6:
Gotowy bulion należy odcedzić z nasion i innych osadów. Wyjmij rybę na talerz do ostygnięcia.
Krok 7:
Dodaj warzywa do gotowego bulionu: świeże i suszone. Kto ma świeże pomidory i paprykę - dodaj je, nie miałem ich pod ręką, więc jest ratownik-suszone warzywa. Kilka łyżek stołowych i bulion jest pełen smaku. Gdy bulion z warzywami znów się zagotuje-dodaj przyprawy. Gotuj przez 20-25 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Kilka minut przed gotowaniem solimy.
Krok 8:
Wyjmuję cebulę i wyrzucam ją. Zbieram mięso z głowy, grzbietu i skrawków, dodaję do gotowego ucha i odstawiam na 20-30 minut.
Krok 9:
Gotowe! Dodaj zielenie. Opcjonalnie-śmietana lub śmietana.
łatwe, smaczne, apetyczne pierwsze danie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal / 100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g