Zupa uszna z ziemniakami z głowy pstrąga

Ach, co za piękno-to pyszne ucho! Pstrąg jest smaczny i zdrowy. Klasyczny przepis na zupę jest o wiele trudniejszy do wyboru niż gotowanie. Jest ich masa, czasami różnią się tak drastycznie, że gdyby nie były w stu procentach wspólne – ryby, można by zdecydować, że mamy zupełnie inne potrawy.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 3 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne produkty. Części ryb są myte, czyszczone, suszone. Szczególną uwagę na głowę. Zeskrob nożem, usuń skrzela, dokładnie spłucz strumieniem wody. Przyjrzyj się szczególnie uważnie skrzynkom skrzelowym, przypadkowe resztki skrzeli mogą zepsuć ucho, będzie gorzkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij głowę pstrąga zimną wodą i umieść patelnię na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiedy woda się zagotuje, będzie dużo piany. Zbieramy łyżką cedzakową. Bulion jest tłusty i bogaty. Ale to olej rybny. I nie ma cholesterolu, ale jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega - 3, które są bardzo dobre dla naszych naczyń krwionośnych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W bulionie układamy wszystkie pozostałe części i kawałki ryby, doprowadzamy do wrzenia i ponownie usuwamy pianę. Gotuj pod pokrywką na małym ogniu przez 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce, włożyłem całą cebulę do wyrzucenia. Miłośnicy cebuli-kroimy według własnego uznania. Czosnek położy goździki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy bulion należy odcedzić z nasion i innych osadów. Wyjmij rybę na talerz do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj warzywa do gotowego bulionu: świeże i suszone. Kto ma świeże pomidory i paprykę - dodaj je, nie miałem ich pod ręką, więc jest ratownik-suszone warzywa. Kilka łyżek stołowych i bulion jest pełen smaku. Gdy bulion z warzywami znów się zagotuje-dodaj przyprawy. Gotuj przez 20-25 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Kilka minut przed gotowaniem solimy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmuję cebulę i wyrzucam ją. Zbieram mięso z głowy, grzbietu i skrawków, dodaję do gotowego ucha i odstawiam na 20-30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe! Dodaj zielenie. Opcjonalnie-śmietana lub śmietana.

łatwe, smaczne, apetyczne pierwsze danie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal / 100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy