skład / składniki
metoda gotowania
przejdź do gotowania:
- sortujemy jęczmień, usuwamy ściółkę, łuskę i wszystko, co może się tam znaleźć, myjemy kilka razy;
- czysty jęczmień smażymy na suchej patelni z grubym dnem, aż pojawi się przyjemny zapach prażonych ziaren, a jęczmień nabierze ładnego brązowego odcienia;
- sok brzozowy jest filtrowany przez drobny sitko lub przez gazę złożoną w kilku warstwach;
- wlej oczyszczony sok do przygotowanego pojemnika, dodaj schłodzony jęczmień;
- zamknij pokrywkę i wyślij do ciemnego, chłodnego miejsca do fermentacji.
siła kwasu chlebowego jest określana niezależnie, do smaku. Im dłużej napój fermentuje, tym mocniejszy będzie. I możesz użyć kwasu chlebowego po pierwszym dniu.
mój napój jest przechowywany przez około miesiąc w niskiej temperaturze, najpierw w piwnicy, a następnie w lodówce, gdy maleje. W chłodzie można go przechowywać przez sześć miesięcy.
pij z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sok brzozowy - 24 kcal/100g