domowa śmietana śmietanowa
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wybierz szklaną miskę, włóż do niej jogurt. Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj.
2. Pozostawiamy powstałą mieszaninę na 1-2 dni, nie zapomnij okresowo zaglądać do miski i bardzo ostrożnie zeskrobać grubą warstwę ze ścian, mieszając całą masę.
3. Po określonym czasie przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na kolejny dzień.
śmietana jest gotowa! Możesz podawać go do pierogów, naleśników, sałatek i stosować w dowolnych przepisach kulinarnych, w których wymagana jest śmietana.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g