Domowa śmietana śmietanowa

nadal kupujesz śmietanę? Zrób to sam! Doskonała opcja do przygotowania domowej śmietany z kwaśnego mleka i śmietany. Biały, gęsty, o prawdziwym domowym smaku. Polecam również domowe składniki do gotowania, aby produkt był w 100% naturalny na wyjściu.
MargotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 79 % 23 g
węglowodany 10 % 3 g
237 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 10 min

1. Wybierz szklaną miskę, włóż do niej jogurt. Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj.
2. Pozostawiamy powstałą mieszaninę na 1-2 dni, nie zapomnij okresowo zaglądać do miski i bardzo ostrożnie zeskrobać grubą warstwę ze ścian, mieszając całą masę.
3. Po określonym czasie przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na kolejny dzień.

śmietana jest gotowa! Możesz podawać go do pierogów, naleśników, sałatek i stosować w dowolnych przepisach kulinarnych, w których wymagana jest śmietana.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy