Wybierz nienaganne autorskie przepisy na domową śmietanę na kulinarnej stronie internetowej 1000.menu. Wypróbuj odmiany pełnego domowego mleka, kefiru i śmietany, ze specjalnym zakwasem i bez. Sam dostosuj zawartość tłuszczu w śmietanie!
śmietana & ndash; jeden z najstarszych produktów mlecznych. W przeszłości zbierano wierzchołek ze sfermentowanego mleka. W nowoczesnych warunkach udoskonalono metody uzyskiwania kwaśnej śmietany. Najważniejszą rolę w przygotowaniu kwaśnej śmietany odgrywają główne surowce & ndash; mleko. Dlatego musisz kupić całe mleko. Wskazane jest, aby to zrobić na rynku, gdzie naturalna zawartość tłuszczu osiąga 30%. Drugim niezbędnym składnikiem jest zakwas, którego wybór jest dość duży. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności i skład surowców.
pięć najczęściej używanych składników w domowych przepisach na śmietanę:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
kefir | 38 | 2.8 | 1 | 4 |
zakwas | 29 | 3 | 0.1 | 4 |
śmietana | 300 | 2.8 | 20 | 3.6 |
kwaśne mleko | 60 | 2.2 | 2.5 | 3.5 |
ciekawy przepis:
1. Zagotuj domowe całe mleko w rondlu.
2. Schłodzić do 40 ° C.
3. W małej objętości ciepłego mleka rozcieńczyć zakwas.
4. Wlej roztwór do masy. Dokładnie wymieszaj.
5. Wlać do pojemnika, dobrze owinąć. Umieść w ciepłym miejscu lub użyj jogurtu.
6. Po upływie czasu (7-9 godzin) sprawdź gotowość śmietany. Jeśli jest wystarczająco zagęszczony, schłodzić kilka godzin w lodówce.
pięć najbardziej pożywnych przepisów na domową śmietanę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
domowa śmietana w powolnej kuchence | 10 h 25 min | 300 | +11 |
śmietana domowa w jogurcie | 8 h | 300 | +4 |
domowa śmietana śmietanowa | 2 D 10 min | 237 | +11 |
śmietana z koziego mleka domowej roboty | 4 D | 68 | +17 |
pyszna gęsta domowa śmietana | 2 D 3 h 45 min | 68 | +37 |
przydatne wskazówki:
•najczęstszą przyczyną niepowodzenia w przygotowaniu kwaśnej śmietany – nieprzestrzeganie reżimu temperaturowego. Optymalna temperatura gotowania wynosi 35 ° -40°.
* śmietanę można fermentować w dowolny dogodny sposób. Główny cel & ndash; uzyskanie cennych mlecznych kwasów organicznych, które przynoszą korzyści organizmowi.
* do produkcji śmietany można użyć śmietany o dowolnym stopniu zawartości tłuszczu.