skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić domową śmietanę, najlepiej jest wziąć całe domowe mleko krowie, ale jeśli tak nie jest,zrobi to sklep. Po prostu weź mleko o najwyższym procentu tłuszczu. Możesz również uczynić mleko bardziej tłustym, dodając do niego masło. Aby to zrobić, podgrzej mleko i zanurz w nim olej. Gdy kawałki masła stopią się w ciepłym mleku, bije się je przez kilka minut blenderem.
Krok 2:
Teraz mleko należy zagotować, a następnie pozostawić do ostygnięcia do temperatury około czterdziestu stopni. Powinien być przyjemnie ciepły w dotyku.
Krok 3:
Usuń piankę i wlej kefir do mleka. Dobrze wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Przykryj garnek mlekiem pokrywką i zawiń w ręcznik lub koc. Pozostaw na 7 godzin.
Krok 5:
W rezultacie powinno być tak gęste zsiadłe mleko.
Krok 6:
Nad patelnią instalujemy durszlak i wykładamy go gazą złożoną z kilku warstw lub lnianą serwetką.
Krok 7:
Wlej nasze zsiadłe mleko do durszlaka, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 8 godzin. Nie musisz stawiać ładunku. Aby serwatka lepiej odpłynęła, możesz od czasu do czasu mieszać masę.
Krok 8:
W rezultacie otrzymujemy taką masę.
Krok 9:
Wlej przyszłą śmietanę do miski i dobrze wymieszaj trzepaczką. Możesz przebić blenderem zanurzeniowym. Jeśli konsystencja wydaje się gęsta, dodaj trochę mleka podczas ubijania. Wlej gotową śmietanę do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
z litra mleka dostałem Ilość jak w słoiku na zdjęciu. Pamiętaj, że domowe produkty mleczne są przechowywane mniej w sklepie, więc nie rób dużo na raz, lepiej przygotuj świeżą porcję. Jeśli nagle zostanie Ci niewykorzystana śmietana, użyj jej do przygotowania naleśników lub naleśników. Najsmaczniejsza śmietana okaże się, jeśli zrobisz ją z ciężkiej śmietany, ale przepis będzie zupełnie inny. Pod względem kosztów śmietana z mleka jest znacznie bardziej budżetowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g