Domowa śmietana mleczna

okazuje się, że śmietanę można również przygotować w domu! Domowa śmietana mleczna to bardzo łatwy do przygotowania przepis. Okazuje się zdrowszy i smaczniejszy niż zakupiony. Ponadto śmietana jest trawiona znacznie lepiej niż mleko, a nawet ser. Użyj gotowej śmietany do sosów sałatkowych, zup, a także jako osobne danie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić domową śmietanę, najlepiej jest wziąć całe domowe mleko krowie, ale jeśli tak nie jest,zrobi to sklep. Po prostu weź mleko o najwyższym procentu tłuszczu. Możesz również uczynić mleko bardziej tłustym, dodając do niego masło. Aby to zrobić, podgrzej mleko i zanurz w nim olej. Gdy kawałki masła stopią się w ciepłym mleku, bije się je przez kilka minut blenderem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz mleko należy zagotować, a następnie pozostawić do ostygnięcia do temperatury około czterdziestu stopni. Powinien być przyjemnie ciepły w dotyku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń piankę i wlej kefir do mleka. Dobrze wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj garnek mlekiem pokrywką i zawiń w ręcznik lub koc. Pozostaw na 7 godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rezultacie powinno być tak gęste zsiadłe mleko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nad patelnią instalujemy durszlak i wykładamy go gazą złożoną z kilku warstw lub lnianą serwetką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej nasze zsiadłe mleko do durszlaka, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 8 godzin. Nie musisz stawiać ładunku. Aby serwatka lepiej odpłynęła, możesz od czasu do czasu mieszać masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W rezultacie otrzymujemy taką masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej przyszłą śmietanę do miski i dobrze wymieszaj trzepaczką. Możesz przebić blenderem zanurzeniowym. Jeśli konsystencja wydaje się gęsta, dodaj trochę mleka podczas ubijania. Wlej gotową śmietanę do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

z litra mleka dostałem Ilość jak w słoiku na zdjęciu. Pamiętaj, że domowe produkty mleczne są przechowywane mniej w sklepie, więc nie rób dużo na raz, lepiej przygotuj świeżą porcję. Jeśli nagle zostanie Ci niewykorzystana śmietana, użyj jej do przygotowania naleśników lub naleśników. Najsmaczniejsza śmietana okaże się, jeśli zrobisz ją z ciężkiej śmietany, ale przepis będzie zupełnie inny. Pod względem kosztów śmietana z mleka jest znacznie bardziej budżetowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy