zakwas do suchego kwasu chlebowego

nie możesz uciec przed letnim upałem? Ugasić pragnienie kwasem! Jesienią gotujemy kompoty ze świeżych owoców, zimą ogrzewamy się gorącym grzanym winem, wiosną idziemy na filiżankę zielonej herbaty. Ale na lato gorące napoje nie są odpowiednie. Porozmawiamy o kwasie - domowym i bardzo smacznym, a raczej o zakwasie dla niego. Jak zrobić zakwas na kwas chlebowy z suchego kwasu chlebowego? Bardzo proste!
AlexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
30 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 2 h 15 min

na początek przygotujemy niezbędne naczynia, na przykład ducha lub trzylitrowy słoik. Wlej do niego suchy kwas chlebowy i zalej wrzącą wodą.
następnym etapem gotowania jest czekanie. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw na kilka godzin. Konieczne jest, aby ciecz pozostała ciepła, ale nie była już gorąca - około 30 stopni.
gdy ciecz ostygnie do wymaganej temperatury, Dodaj do niej przygotowany cukier. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Ponownie zamknij słoik pokrywką.
w osobnej misce (wziąłem zwykłą szklankę) wlej suche drożdże i rozcieńcz je pół szklanki płynu ze słoika. Dodaj rozcieńczone, dokładnie wymieszane drożdże do słoika.
po zmieszaniu wszystkich składników przykryj słoik serwetką, ale tak mocno, aby owady nie dotarły do kwasu chlebowego. Przestrzegając tej zasady, zostawiamy kwas chlebowy na dwa dni w ciepłym miejscu.
po dwóch dniach wlej Młody kwas chlebowy do innego pojemnika. Zakwas pozostały na dnie puszki można wykorzystać w kolejnych przygotowaniach napoju. Należy go przechowywać w lodówce.
po raz pierwszy uzyskuje się około dwóch litrów napoju, a następnie za każdym razem zakwas staje się coraz większy i można gotować kwas chlebowy w dużych ilościach.

przygotuj orzeźwiający napój z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Suchy kwas chlebowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy