skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby kiszone ogórki pozostały, ze wszystkim, jeszcze chrupiące, wstępnie moczę warzywa w zimnej wodzie przez co najmniej dwie godziny. Tym razem ogórki leżały w wodzie przez około cztery godziny. I to tylko im pomogło! Stały się tak jędrne i soczyste, jak to tylko możliwe.
Krok 2:

Dokładnie opłucz ogórki i odetnij końcówki po obu stronach.
Krok 3:

Puszki z kiszonym ogórkiem nie ma sensu wstępnie sterylizować, ponieważ proces fermentacji jest procesem żywym, a słoiki nadal będą dosłownie zaśmiecone bakteriami kwasu mlekowego. Będzie nawet widoczny gołym okiem! Dlatego puszki są po prostu dobrze umyte. Możesz z sodą. W słoikach umieść liście dębu, czosnek pokrojony w plasterki i kilka parasoli koperkowych.
Krok 4:

Dodaj posiekany korzeń chrzanu, kilka pąków pachnących goździków i czarny pieprz.
Krok 5:

Pamiętaj, aby dodać mały liść laurowy.
Krok 6:

Przygotuj solankę. Na jeden litr zimnej wody pitnej powinno przypadać sto gramów soli. To nie jest literówka, solanka musi być przesolona. Mieszaj solankę, aż sól całkowicie się rozpuści. Jest to konieczne, aby do każdego słoika dostała się taka sama ilość równie słonej wody.
Krok 7:

Umieść ogórki w słoikach pionowo, blisko siebie. Wlać przygotowaną solankę. Nie trzeba go gotować, także podgrzewać. Zimna, solona solanka jest tym, czego potrzebujesz! Puszki należy umieścić na tacach (lub spodkach) i po prostu przykryć pokrywkami. Przez cztery dni ogórki pozostawia się same w temperaturze pokojowej.
Krok 8:

W rezultacie rozpoczyna się naturalny proces fermentacji lub, w inny sposób, fermentacji. W słoikach z ogórkami tworzy się biały osad, solanka staje się mętna. Na powierzchni solanki przy samej szyi może nawet powstać pleśniowa Czapka. To absolutnie normalne!
Krok 9:

Solona solanka działa, jest po prostu wylewana. Banki wraz z ogórkami są myte zwykłą wodą pitną z kranu. Zadaniem jest zmyć białą powłokę zarówno ze słoika, jak i samych ogórków. Następnie zalej ogórki tą samą zimną wodą z kranu na samej szyi i zwiń pokrywki, które wcześniej zostały po prostu poparzone wrzącą wodą. Ale jest za wcześnie, aby odkładać słoiki do przechowywania!
muszą pozostać w temperaturze pokojowej na tacach w widocznym miejscu przez kolejne siedem dni. Odbywa się to w celu upewnienia się, że proces fermentacji nie jest kontynuowany.
kiszenie i solenie to w zasadzie ten sam proces. I tam, i tam, do pracy wchodzą bakterie kwasu mlekowego, które mają działanie konserwujące na warzywa.
nawiasem mówiąc, interesujący punkt: podczas procesu fermentacji w słoikach z ogórkami powstaje nie tylko kwas mlekowy i dwutlenek węgla, ale także pół procent alkoholu etylowego! Jest miejsce na spacer! :)
po zwinięciu słoików z pokrywkami proces kiszenia może nadal być kontynuowany. Na przykład, ponieważ puszki były źle umyte.
jeśli widzisz, że pokrywki są lekko spuchnięte, musisz ponownie spłukać ogórki, ponownie zalać je wodą i ponownie zamknąć.
możesz przechowywać takie energiczne ogórki w temperaturze pokojowej w ciemnym pomieszczeniu przez całą zimę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g




