czasami może zawierać suszone jagody, które nadają napojowi lekką słodycz. Rozróżnia się półprodukt chlebowy na mące żytniej i słodzie oraz krakersy z posiekanych krakersów. Ma wyraźny aromat słodu, ma pudrową kruchą konsystencję i brązowy odcień. Przepisy na kwas chlebowy są różnorodne. Napój przygotowany z koncentratu ma przyjemny smak i zapach, doskonale orzeźwia w upalne dni, a także służy jako podstawa do przygotowania okroshki i innych potraw.
Najczęściej suchy kwas chlebowy znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
cukier | 8 | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
rodzynki | 4 | 280 | 2.9 | 0.6 | 66 |
suche drożdże | 4 | 410 | 49 | 6 | 40 |
drożdże | 2 | 109 | 12.7 | 2.7 | 8.3 |
mąka żytnia | 2 | 305 | 6.9 | 1.4 | 66.3 |
ponadto przydatne pierwiastki śladowe zawarte w kompozycji mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i trawienny. Regularne stosowanie nasyca organizm witaminami z grupy B, co poprawia strukturę tkanki kostnej, kondycję włosów, paznokci, skóry, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie. Pomimo właściwości leczniczych suchy kwas chlebowy ma przeciwwskazania. Dlatego nie zaleca się picia go osobom cierpiącym na choroby żołądka, a także kobietom w ciąży. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu nie dłużej niż 1 rok.