skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy kwas chlebowy z suchego kwasu chlebowego? Przygotuj składniki. W sprzedaży są różne mieszanki do kwasu chlebowego, niektóre, takie jak ja, są zalane wrzącą wodą, inne - wodą o temperaturze pokojowej, więc skup się na instrukcjach na opakowaniu: jeśli mieszaninę wlewa się ciepłą wodą, to w Kroku 2 po prostu wymieszaj wszystko w ciepłej wodzie. Moja sucha mieszanka zawierała słód, drożdże, cukier, które po prostu zalano wrzącą wodą. Ale dodałem więcej cukru i rodzynek, aby uzyskać wyraźniejszy smak.
Krok 2:
Wlej suchy kwas chlebowy, cukier (opcjonalnie) do trzylitrowego słoika. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na środek słoika (jeśli wlejesz na ściany, słoik może pęknąć z powodu różnicy temperatur) i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej, dodaj niemyte rodzynki(w razie potrzeby). Rodzynek nie można myć, ponieważ mają niezbędne drożdże, które rozpoczynają proces fermentacji.
Krok 3:
Zamknij kwas chlebowy serwetką lub pokrywką niezbyt szczelnie, aby umożliwić ucieczkę gazu. Pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej. Możesz szczelnie zamknąć, ale wtedy musisz monitorować i okresowo spuszczać gaz uwalniany podczas fermentacji, otwierając pokrywę.
Krok 4:
Następnego dnia odcedź gotowy kwas chlebowy. Wlać do butelek i wstawić do lodówki na 40 minut do 1 godziny.
Krok 5:
Gdy kwas chlebowy ostygnie, wlej do szklanek. Smacznego!
weź pod uwagę, że inne gotowe mieszanki kwasu chlebowego mogą nie zawierać cukru. Istnieją również mieszanki, w których wszystko jest pakowane w osobne torby. W takich mieszaninach można zastąpić suche drożdże prasowanymi. Możliwe są opcje zalania mieszanki wrzącą wodą, taką jak moja lub ciepłą wodą. PRZECZYTAJ INSTRUKCJĘ NA OPAKOWANIU!
dodałam rodzynki z cukrem do mojej gotowej mieszanki na kwas chlebowy, aby uzyskać bardziej wyraźny, charakterystyczny" ostry " smak kwasu chlebowego. Nie można tego robić, ale bardziej mi się podoba.
teraz przeanalizujemy bardziej szczegółowo skład dwóch rodzajów gotowych suchych mieszanek do kwasu chlebowego, które można znaleźć w sklepach:
krakersy-Słód żytni, posiekane krakersy żytnie.
chleb — mąka żytnia i słód żytni lub jęczmienny.
krakersy gotuje się w wysokiej temperaturze. Pieczywo jest następnie mielone do konsystencji proszku i suszone. Oba rodzaje półproduktów są ciemnobrązowe i pachną słodem, co jest szczególnie wyczuwalne po zaparzeniu. Zwykłe opakowanie zawiera 400 g koncentratu, który należy zalać wrzącą wodą, zgodnie z instrukcją na każdym opakowaniu.
czasami producenci oferują koncentrat z kwasem cytrynowym, słodzikami i drożdżami, można również znaleźć pudełka z saszetką drożdży, ale są też opakowania bez tych dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suchy kwas chlebowy - 20 kcal/100g