Udekoruj ryż z marchewką i cebulą
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek dokładnie spłucz ryż i gotuj do połowy w lekko osolonej wodzie. Teraz obieramy cebulę i marchewkę, kroimy cebulę w cienkie półpierścienie i pocieramy marchewki na średniej tarce. Umieść patelnię na średnim ogniu, smaż cebulę i marchewkę na oleju przez około 5 minut. Następnie dodaj ryż (bez gnojowicy) do mieszanki. Smaż ryż, aż będzie całkowicie ugotowany. Następnie solimy i pieprzymy naszą masę do smaku, dodajemy wybrane przyprawy, wlewamy trochę wody z ryżu, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia, lekko schładzamy, układamy na talerzach, na danie główne i podajemy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g