smażony dżem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
umyj jeżyny, połóż je na ręczniku papierowym, pozwól im wyschnąć. Jagody powinny być maksymalnie suche.
rozłóż jeżyny na patelni, wlej cukier i wyślij na bardzo mały ogień, pozwól jagodom wypuścić sok. Podczas gotowania bardzo delikatnie mieszaj, aby nie uszkodzić integralności jeżyn.
gdy jagody wypuszczą sok, zwiększ ogień do maksimum i smaż przez 10 minut, a następnie przenieś dżem do wstępnie wysterylizowanego słoika i zwiń blaszaną pokrywką.
odwracamy przedmiot do góry nogami i pozostawiamy go do całkowitego ostygnięcia na jeden dzień, po czym przenosimy go do stałego miejsca przechowywania w piwnicy lub spiżarni.
smacznego dżemu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g