skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić smażoną cukinię z czosnkiem na zimę? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Cukinia do przepisu, jeśli to możliwe, weź Młode. Mają cienką, delikatną skórkę i praktycznie nie mają nasion w środku. Cukinię dobrze umyć i osuszyć papierowymi serwetkami. Jeśli masz dojrzałe owoce, odetnij skórkę i usuń środek nasionami.
Krok 2:
Obierz czosnek i spłucz czystą wodą. Cukinię pokroić w plastry o grubości około 0,7-1 cm.
Krok 3:
Następny krok jest najbardziej czasochłonny. Cukinię należy usmażyć. Aby to zrobić szybciej, użyj dwóch patelni jednocześnie. Tak więc na patelni rozgrzej bezwonny olej roślinny. Wyślij kółka do masła. Smażyć na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Krok 4:
Ułóż cukinię na papierowych serwetkach. Pozwoli to pozbyć się nadmiaru oleju.
Krok 5:
Przełóż ząbki czosnku przez prasę lub prasę do czosnku. Opłucz parasole koperkowe. Dokładnie umyj i wysterylizuj słoiki i pokrywki dowolną metodą. Można to zrobić w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Połóż parasol koperkowy i część czosnku na dnie słoika.
Krok 6:
Następnie ułóż warstwę smażonej cukinii. Rozłóż część kółek i sól. Dodaj ponownie trochę czosnku.
Krok 7:
Następnie ponownie ułóż warstwę cukinii. Sól i dodaj czosnek. I tak dalej, aż słoiki będą całkowicie pełne. Podczas napełniania słoików potrząśnij nimi kilka razy, aby cukinia była gęstsza.
Krok 8:
Wlej ocet na wierzch każdego słoika. Mam 20 ml. na jeden półlitrowy słoik.
Krok 9:
Przykryj słoiki pokrywkami. Przykryj dno szerokiej patelni cienkim ręcznikiem. Umieść słoiki na patelni, wlej ciepłą wodę na wieszaki i wyślij do ognia. Po ugotowaniu sterylizuj cukinię przez około 20-25 minut. Podczas sterylizacji w słoikach tworzy się płyn, który napełni pojemnik do góry.
Krok 10:
Zamknij słoiki pokrywkami i odwróć górę do dołu. Owinąć ciepłym kocem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie usuń obrabiany przedmiot do długotrwałego przechowywania w dowolnym chłodnym, ciemnym miejscu.
z podanej liczby komponentów wyszły mi dwie puszki po 0,5 l.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g