skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić frytki z indyka? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny filet z indyka - z piersi lub z uda. Weź mocne duże pomidory, aby mniej więcej zachowały swój kształt i nie pełzały podczas duszenia. Śmietana potrzebuje 20% tłuszczu. W razie potrzeby możesz dodać jedną cebulę. Należy go obrać i pokroić w małe kostki.
Krok 2:
Filety z indyka dokładnie opłucz, osusz i pokrój w średnią kostkę.
Krok 3:
Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić na małe kawałki.
Krok 4:
Pokrój pomidory w średnią kostkę.
Krok 5:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem. Aby przyspieszyć czas gotowania, musisz przygotować składniki nie od razu, ale w razie potrzeby: podczas smażenia czosnku pokrój indyka, podczas smażenia indyka pokrój warzywa.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż czosnek i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez około 1-2 minuty, aż będzie jasno pachnący. Jeśli zamierzasz dodać cebulę do naczynia, musisz ułożyć ją razem z czosnkiem i usmażyć wszystko razem.
Krok 7:
Dodaj indyka na patelnię i smaż, mieszając, przez około 15 minut lub dłużej, aż mięso będzie złotobrązowe. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo posypać mięso mieszanką przypraw do indyka. Tylko jeśli mają już sól i pieprz, to dodatkowo posolić i pieprzyć danie (krok 10) należy zachować ostrożność, po uprzednim spróbowaniu.
Krok 8:
Połóż pomidory, paprykę i zielony groszek na indyku, wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 3 minuty.
Krok 9:
Napełnij wszystko śmietaną i podgrzewaj, aż zgęstnieje, 3-5 minut.
Krok 10:
Na koniec potrawę posolić, pieprzyć i wymieszać. Następnie usuń gotowe frykasy z ognia.
Krok 11:
Ułóż gotowe frytki na talerzach, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Smacznego!
francuskie korzenie tego dania są widoczne od razu. Delikatne białe mięso duszone w śmietanie nie pozostawi nikogo obojętnym. Do mięsa można dodawać różne warzywa do smaku. W naszym przepisie będą to pomidory, papryka i zielony groszek.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
indyka można zastąpić filetem z kurczaka.
śmietankę można zastąpić taką samą ilością zimnego mleka i 1 łyżeczką. ze zjeżdżalnią skrobi ziemniaczanej lub 1 łyżką.l. skrobia kukurydziana. Wymieszaj skrobię z mlekiem, aż będzie gładka i wlej na patelnię (krok 9).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g