frytki z indyka z warzywami

Szybkie i smaczne gotowanie miękkich i soczystych filetów! To frytki z indyka z warzywami ozdobią każdy stół. Delikatne dietetyczne mięso drobiowe w soczystym kremowym sosie z pomidorami i papryką to prawdziwa uczta! Ponadto warzywa w tym naczyniu można zmieniać według własnego gustu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 17 % 3 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić frytki z indyka? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny filet z indyka - z piersi lub z uda. Weź mocne duże pomidory, aby mniej więcej zachowały swój kształt i nie pełzały podczas duszenia. Śmietana potrzebuje 20% tłuszczu. W razie potrzeby możesz dodać jedną cebulę. Należy go obrać i pokroić w małe kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z indyka dokładnie opłucz, osusz i pokrój w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem. Aby przyspieszyć czas gotowania, musisz przygotować składniki nie od razu, ale w razie potrzeby: podczas smażenia czosnku pokrój indyka, podczas smażenia indyka pokrój warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Włóż czosnek i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez około 1-2 minuty, aż będzie jasno pachnący. Jeśli zamierzasz dodać cebulę do naczynia, musisz ułożyć ją razem z czosnkiem i usmażyć wszystko razem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj indyka na patelnię i smaż, mieszając, przez około 15 minut lub dłużej, aż mięso będzie złotobrązowe. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo posypać mięso mieszanką przypraw do indyka. Tylko jeśli mają już sól i pieprz, to dodatkowo posolić i pieprzyć danie (krok 10) należy zachować ostrożność, po uprzednim spróbowaniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż pomidory, paprykę i zielony groszek na indyku, wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij wszystko śmietaną i podgrzewaj, aż zgęstnieje, 3-5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na koniec potrawę posolić, pieprzyć i wymieszać. Następnie usuń gotowe frykasy z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowe frytki na talerzach, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Smacznego!

francuskie korzenie tego dania są widoczne od razu. Delikatne białe mięso duszone w śmietanie nie pozostawi nikogo obojętnym. Do mięsa można dodawać różne warzywa do smaku. W naszym przepisie będą to pomidory, papryka i zielony groszek.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

indyka można zastąpić filetem z kurczaka.

śmietankę można zastąpić taką samą ilością zimnego mleka i 1 łyżeczką. ze zjeżdżalnią skrobi ziemniaczanej lub 1 łyżką.l. skrobia kukurydziana. Wymieszaj skrobię z mlekiem, aż będzie gładka i wlej na patelnię (krok 9).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy