pieczone boczniaki z czosnkiem i ziołami

pikantny pikantny smak. Pobudza apetyt. Możesz podawać z dowolnymi potrawami i napojami.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 23 % 3 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przepisów. Każdy zrobi grzyby. Gotuję z boczniaków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść i opłucz grzyby, pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek bardzo drobno pokruszyć nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj świeże kolendry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni, w minimalnej ilości oleju roślinnego, smażyć grzyby po obu stronach na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usmażone grzyby ułożyć na płaskim naczyniu, doprawić solą i pieprzem do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grzyby posypać posiekanymi ziołami, małym czosnkiem i lekko podlać 5% octem stołowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Taką pikantną przekąskę można bezpiecznie podać na świątecznym stole.

zamiast octu możesz użyć soku z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy