pieczone boczniaki z czosnkiem i ziołami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przepisów. Każdy zrobi grzyby. Gotuję z boczniaków.
Krok 2:
Oczyść i opłucz grzyby, pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3:
Czosnek bardzo drobno pokruszyć nożem.
Krok 4:
Drobno posiekaj świeże kolendry.
Krok 5:
Na patelni, w minimalnej ilości oleju roślinnego, smażyć grzyby po obu stronach na złoty kolor.
Krok 6:
Usmażone grzyby ułożyć na płaskim naczyniu, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 7:
Grzyby posypać posiekanymi ziołami, małym czosnkiem i lekko podlać 5% octem stołowym.
Krok 8:
Taką pikantną przekąskę można bezpiecznie podać na świątecznym stole.
zamiast octu możesz użyć soku z cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g