Jak gotować twaróg z kwaśnego mleka
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić pyszny twaróg, kwaśne mleko powinno mieć konsystencję galaretki. Należy również pamiętać, że im dłużej mleko jest kwaśne, tym bardziej kwaśny będzie smak twarogu.
delikatnie wlej mleko do rondla, nie mieszaj. Umieść patelnię na małym ogniu. Konieczne jest, aby kwaśne mleko się rozgrzało, ale nie było gorące. Poczekaj, aż mleko rozpadnie się na serwatkę i płatki twarogowe.
poczekaj, aż zawartość patelni ostygnie, a następnie wrzuć ją do durszlaka pokrytego gazą złożoną z kilku warstw. Gdy płyn spłynie, zawiń twaróg w gazę-ciasno, ale nie ściskając. Zawieś zawinięty twaróg na kilka godzin (aż serwatka przestanie z niego kapać).
domowy twaróg jest gotowy. Dobre zdrowie dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g