Jak gotować twaróg z kwaśnego mleka

domowy twaróg - dla zdrowia i przyjemności! Przygotuj dziecko i siebie! Bardzo łatwo jest zrobić domowy twaróg. Najważniejsze jest, aby wziąć dobre mleko-domowe, wtedy bez wątpienia twarożek będzie smaczny i niezwykle zdrowy. Z podanej ilości mleka uzyskuje się prawie 0,5 kg pysznego twarogu!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 44 % 4 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

aby zrobić pyszny twaróg, kwaśne mleko powinno mieć konsystencję galaretki. Należy również pamiętać, że im dłużej mleko jest kwaśne, tym bardziej kwaśny będzie smak twarogu.

delikatnie wlej mleko do rondla, nie mieszaj. Umieść patelnię na małym ogniu. Konieczne jest, aby kwaśne mleko się rozgrzało, ale nie było gorące. Poczekaj, aż mleko rozpadnie się na serwatkę i płatki twarogowe.

poczekaj, aż zawartość patelni ostygnie, a następnie wrzuć ją do durszlaka pokrytego gazą złożoną z kilku warstw. Gdy płyn spłynie, zawiń twaróg w gazę-ciasno, ale nie ściskając. Zawieś zawinięty twaróg na kilka godzin (aż serwatka przestanie z niego kapać).

domowy twaróg jest gotowy. Dobre zdrowie dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy