zwinny Karaś smażony w sosie
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Karaś oczyszczony i umyty w zimnej wodzie solimy, pieprzymy i doprawiamy przyprawą rybną. Wykonujemy nacięcia na rybach dla dobrego smażenia i dobrze mieszamy.
Krok 2:
Na patelni z olejem smażyć krążki cebuli i marchwi. Cebula do półprzezroczystości, a marchewki do miękkości. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 3:
Nadziewamy rybę z obliczeniami 2 pierścieni marchewki i 2 pierścieni cebuli (możesz więcej).
Krok 4:
Panierujemy w mące i smażymy z obu stron do miękkości. Rozłóż na talerzu.
Krok 5:
W małym pojemniku rozpuść masło i dodaj do niego posiekane warzywa. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć. Polej rybę tym sosem.
Krok 6:
SOS zmiękcza skórkę ryby i nadaje jej aromatyczny smak. Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Karaś gotowany - 102 kcal/100g
- Karaś świeży - 87 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g