skład / składniki
metoda gotowania
w zeszły weekend mój mąż łowił ryby, z których przywiózł połów w postaci kilku kilogramów małych okoni. Przede wszystkim postanowiłem je usmażyć, ponieważ moim zdaniem są one najsmaczniejsze w tej formie. Teraz podzielę się z wami kulinarnym przepisem na takie jedzenie jak smażony Lucjan. Zaczynamy przygotowywać to drugie danie od tego, że dokładnie myjemy rybę i dobrze ją przetwarzamy: wyjmujemy jelita, w razie potrzeby odcinamy głowę, usuwamy łuski). Następnie solimy rybę ze wszystkich stron według własnych upodobań i pozostawiamy ją do soli w lodówce na około 2-3 godziny.
po tym czasie zmyj sól z ryby i wysusz ją. Teraz pocieramy imbir, wyciskamy do niego sok z jednej cytryny, trzy rzodkiewki na drobnej tarce i wlewamy sos sojowy. Dobrze wymieszaj wszystkie te składniki. Zanurz rybę w tej mieszance, a następnie smaż z obu stron na średnim ogniu. Gdy wszystkie ryby zostaną usmażone, przenieś je na talerz, wlej pozostały sos na wierzch i podawaj na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Rzodkiewka Biała - 21 kcal/100g