skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić schab z kością na patelni, aby był soczysty, smaczny i aromatyczny? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć schab już pokrojony lub kupić cały kawałek i pokroić go na plasterki między pestkami. Marynowałem dwa dość duże kawałki o wadze 350 g każdy, ale ilość marynaty wystarczy na 3 schab lub nawet więcej, jeśli schab jest mały.
Krok 2:
Na początek przygotuj marynatę. W misce wymieszaj musztardę, sos sojowy, olej roślinny i pieprz. Zwykle nie dodaję soli do marynat z sosem sojowym, marynaty i tak jest słona. Ale jeśli nadal chcesz dodać sól, to w niewielkiej ilości, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku: przyprawy do wieprzowiny, suchy czosnek itp.
Krok 3:
Schab opłucz i osusz. Jeśli nie lubisz mięsa na Kości, możesz wyciąć kość lub zastąpić polędwicę karbonadą, w której kość jest już wycięta.
Krok 4:
Złóż wieprzowinę do miski i posmaruj marynatą ze wszystkich stron. Pozostaw do marynowania na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej lub lepiej na noc, ale w lodówce. Im dłużej mięso będzie marynowane,tym smaczniejsze i bardziej soczyste będzie. Możesz obejść się bez marynaty, po prostu posolić, pieprzyć mięso, posmarować olejem roślinnym z obu stron i smażyć na suchej patelni na złoty kolor. Ale z marynatą okazuje się znacznie smaczniejszy.
Krok 5:
Dobrze podgrzej suchą patelnię, połóż polędwicę i smaż na dużym ogniu na złoty kolor przez 5-8 minut, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.
Krok 6:
Następnie odwróć polędwicę na drugą stronę i smaż przez około 5-8 minut dłużej.
Krok 7:
U mnie schab jest duży, więc usmażyłem je osobno. Pierwszy schab usmażyłem na patelni grillowej, a drugi na zwykłym teflonie, aby porównać, który jest smaczniejszy i piękniejszy. Podczas gdy drugi schab był smażony, pierwszy przykryłem folią. Lepiej oczywiście smażyć schab w tym samym czasie.
Krok 8:
Przenieś gorące mięso na talerz i przykryj folią. Pozostaw na 5-7 minut, aby soki równomiernie rozprowadziły się w mięsie.
Krok 9:
W wyniku obu schabów okazało się równie smaczne, ale ten smażony na patelni grillowej okazał się z pięknym wzorem. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Schab wędzony na surowo - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g