schab na patelni z kością

soczyste i aromatyczne mięso tak jak w restauracji! Gotowanie polędwicy wieprzowej z kością w domu, aby była oszałamiająco smaczna, jest w rzeczywistości bardzo proste! Główna marynata tutaj-musztarda z sosem sojowym i olejem zmiękcza mięso i nasyca niepowtarzalnym aromatem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 23 g
tłuszcze 37 % 17 g
węglowodany 13 % 6 g
257 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić schab z kością na patelni, aby był soczysty, smaczny i aromatyczny? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć schab już pokrojony lub kupić cały kawałek i pokroić go na plasterki między pestkami. Marynowałem dwa dość duże kawałki o wadze 350 g każdy, ale ilość marynaty wystarczy na 3 schab lub nawet więcej, jeśli schab jest mały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj marynatę. W misce wymieszaj musztardę, sos sojowy, olej roślinny i pieprz. Zwykle nie dodaję soli do marynat z sosem sojowym, marynaty i tak jest słona. Ale jeśli nadal chcesz dodać sól, to w niewielkiej ilości, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku: przyprawy do wieprzowiny, suchy czosnek itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schab opłucz i osusz. Jeśli nie lubisz mięsa na Kości, możesz wyciąć kość lub zastąpić polędwicę karbonadą, w której kość jest już wycięta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Złóż wieprzowinę do miski i posmaruj marynatą ze wszystkich stron. Pozostaw do marynowania na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej lub lepiej na noc, ale w lodówce. Im dłużej mięso będzie marynowane,tym smaczniejsze i bardziej soczyste będzie. Możesz obejść się bez marynaty, po prostu posolić, pieprzyć mięso, posmarować olejem roślinnym z obu stron i smażyć na suchej patelni na złoty kolor. Ale z marynatą okazuje się znacznie smaczniejszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze podgrzej suchą patelnię, połóż polędwicę i smaż na dużym ogniu na złoty kolor przez 5-8 minut, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć polędwicę na drugą stronę i smaż przez około 5-8 minut dłużej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    U mnie schab jest duży, więc usmażyłem je osobno. Pierwszy schab usmażyłem na patelni grillowej, a drugi na zwykłym teflonie, aby porównać, który jest smaczniejszy i piękniejszy. Podczas gdy drugi schab był smażony, pierwszy przykryłem folią. Lepiej oczywiście smażyć schab w tym samym czasie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gorące mięso na talerz i przykryj folią. Pozostaw na 5-7 minut, aby soki równomiernie rozprowadziły się w mięsie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wyniku obu schabów okazało się równie smaczne, ale ten smażony na patelni grillowej okazał się z pięknym wzorem. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Schab wędzony na surowo - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy