skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pyszny i soczysty kebab zaczyna się od wyboru mięsa. W tym celu najlepiej nadaje się mięso z szyi wieprzowej. Zawiera niewielką ilość tłuszczu, który nie pozwoli kebabowi wyschnąć. Pokrój właściwe mięso na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru, aby wygodnie było je nawlec na szpikulce.
Krok 2:
Jak marynować szaszłyki wieprzowe z octem? Aby marynować Kebab cebuli, musisz wziąć dużo. Obierz cebulę i trzymaj ją przez chwilę w zimnej wodzie. Dzięki temu podczas krojenia cebuli oczy będą mniej łzawić. Obraną cebulę pokroić w duże paski. Pamiętaj go trochę rękami, aby szybciej stał się miękki i zaczął wypuszczać sok. W razie potrzeby ilość cebuli można dodać więcej. Z tego gotowy Kebab tylko skorzysta.
Krok 3:
Przygotuj wcześniej miskę do marynowania mięsa. Połóż pokrojone kawałki mięsa na dnie miski. Następnie ułóż warstwę cebuli i kolejną warstwę mięsa.
Krok 4:
Ułóż cebulę obfitymi warstwami. Ułóż więc całą cebulę i mięso warstwami.
Krok 5:
Następnie polej mięso octem i olejem roślinnym. Do smaku wlej przyprawy do grilla do miski. Wszystko dobrze wymieszaj rękami. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 5 godzin (najlepiej na noc). Przed gotowaniem dodaj sól do mięsa i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Obierz mięso z cebuli i nawlecz na szaszłyki. Gotuj szaszłyki na grillu, na gorących węglach. Obracaj szaszłyki równomiernie, aby mięso było ugotowane ze wszystkich stron. Do gotowego grilla pokrój świeże warzywa i zioła. Smacznego!
aby ugotować kebab, nie musisz czekać na ciepłą pogodę. Można go gotować o każdej porze roku.
przygotowanie odpowiedniego grilla to cały rytuał. A co najważniejsze, daj To pierwszeństwo mężczyznom.
cebula doskonale nadaje się do marynowania mięsa i jest obecna w prawie wszystkich marynatach. Ale pozostałe przyprawy i Dodatki można dodać do własnych upodobań i nastroju.
pyszne kebaby dla wszystkich!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g