miękki i soczysty szaszłyk wieprzowy z octem i cebulą

pyszny przepis dla miłośników przyrody! Ze wszystkich potraw przygotowywanych w naturze przede wszystkim przychodzi myśl o kebabach. Każdy lubi, gdy kebab jest miękki i soczysty, ale nie każdy może go odpowiednio ugotować. Wiele w tej sprawie zależy od przygotowanej marynaty.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 52 % 16 g
węglowodany 10 % 3 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pyszny i soczysty kebab zaczyna się od wyboru mięsa. W tym celu najlepiej nadaje się mięso z szyi wieprzowej. Zawiera niewielką ilość tłuszczu, który nie pozwoli kebabowi wyschnąć. Pokrój właściwe mięso na kawałki mniej więcej tego samego rozmiaru, aby wygodnie było je nawlec na szpikulce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak marynować szaszłyki wieprzowe z octem? Aby marynować Kebab cebuli, musisz wziąć dużo. Obierz cebulę i trzymaj ją przez chwilę w zimnej wodzie. Dzięki temu podczas krojenia cebuli oczy będą mniej łzawić. Obraną cebulę pokroić w duże paski. Pamiętaj go trochę rękami, aby szybciej stał się miękki i zaczął wypuszczać sok. W razie potrzeby ilość cebuli można dodać więcej. Z tego gotowy Kebab tylko skorzysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wcześniej miskę do marynowania mięsa. Połóż pokrojone kawałki mięsa na dnie miski. Następnie ułóż warstwę cebuli i kolejną warstwę mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż cebulę obfitymi warstwami. Ułóż więc całą cebulę i mięso warstwami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie polej mięso octem i olejem roślinnym. Do smaku wlej przyprawy do grilla do miski. Wszystko dobrze wymieszaj rękami. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 5 godzin (najlepiej na noc). Przed gotowaniem dodaj sól do mięsa i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz mięso z cebuli i nawlecz na szaszłyki. Gotuj szaszłyki na grillu, na gorących węglach. Obracaj szaszłyki równomiernie, aby mięso było ugotowane ze wszystkich stron. Do gotowego grilla pokrój świeże warzywa i zioła. Smacznego!

aby ugotować kebab, nie musisz czekać na ciepłą pogodę. Można go gotować o każdej porze roku.
przygotowanie odpowiedniego grilla to cały rytuał. A co najważniejsze, daj To pierwszeństwo mężczyznom.
cebula doskonale nadaje się do marynowania mięsa i jest obecna w prawie wszystkich marynatach. Ale pozostałe przyprawy i Dodatki można dodać do własnych upodobań i nastroju.
pyszne kebaby dla wszystkich!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy