makaron z mielonym mięsem na patelni

bardzo proste, obfite i smaczne danie na co dzień! Makaron z mielonym mięsem na patelni to jedna z codziennych potraw w naszej rodzinie. Powiedziałbym nawet: uniwersalne danie na każdą okazję. Kiedy nie wiem, co ugotować lub po prostu nie mam czasu, zawsze używam tego przepisu. To danie jest uwielbiane przez wszystkich!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 49 % 19 g
225 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko zrobić makaron z mielonym mięsem na patelni? Do przygotowania tego dania bardzo wygodnie jest użyć nieprzywierającej patelni. Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej bardzo mało oleju roślinnego. Następnie umieść mięso mielone na gorącej patelni i rozgnieć je drewnianą szpatułką. Smaż mięso mielone przez 5-7 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas smażenia mięsa mielonego obierz cebulę i marchewkę. Opłucz je pod bieżącą wodą i posiekaj-drobno posiekaj cebulę ostrym nożem i zetrzyj marchewki na grubej lub średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaną cebulę i marchewkę dodaj na patelnię do smażonego mięsa mielonego. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odmierz potrzebną ilość makaronu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej przygotowany makaron na patelnię i dodaj gorącą wodę. Dodaj trochę soli i przyprawy do swoich upodobań. Wymieszaj i zagotuj. Następnie przykryj i zmniejsz ogień. Dusić wszystko razem przez 12-15 minut, aż makaron się ugotuje. Jeśli cała woda wyparuje, a makaron będzie wilgotny, możesz dodać bardzo mało gorącej wody, aby pozwolić im dotrzeć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj gotowy makaron z mięsem mielonym i ułóż na talerzach. Smacznego!

nawet zwykły makaron można przygotować z niespodzianką i podawać bardziej apetycznie.
do przygotowania tego dania można użyć absolutnie dowolnego mięsa mielonego, a nawet wędlin. W każdym razie otrzymasz smaczne i satysfakcjonujące danie. Tak, i możesz wziąć dowolny makaron-nawet rogi, nawet muszle, a nawet spaghetti, najważniejsze jest to, że są z pszenicy durum. Nie będą się gotować i pozostaną gęste i elastyczne w gotowym naczyniu.
aby uzyskać bardziej pikantny smak i aromat podczas duszenia warzyw, możesz dodać trochę papryki, pomidora lub koncentratu pomidorowego.
po ułożeniu gorącego naczynia na talerzu posyp wierzch odrobiną startego sera. Z gorącego makaronu natychmiast zacznie się topić i stanie się lepki. Ten moment bardzo nam się podoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy