szaszłyki w sosie sojowym wieprzowym

prawdopodobnie najpopularniejsze danie piknikowe! Wybierasz się na łono natury i planujesz rozpalić grilla? W takim razie zdecydowanie powinieneś spróbować szaszłyków wieprzowych w sosie sojowym! Sekret soczystego i smacznego kebaba tkwi w jakości mięsa i marynaty.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 14 % 5 g
212 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kebab w sosie sojowym z wieprzowiny, potrzebujesz bardzo prostego zestawu produktów. Mięso najlepiej stosować świeże, które nie zostało zamrożone. Opłucz więc kawałek mięsa pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w pierścienie o grubości od trzech do pięciu milimetrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj dużą wiązkę pietruszki i osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój warzywa tak grubo, jak to możliwe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój mięso na kawałki średniej wielkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozmiar powinien być mniej więcej z pięść dziecka lub nieco większy niż pudełko zapałek. Jeśli kawałki są małe, istnieje prawdopodobieństwo, że Kebab okaże się suchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do marynowania mięsa najlepiej użyć dużego garnka lub emaliowanej miski. Na patelnię włożyć pokrojone mięso, posypać przyprawą do kebaba i posolić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj suche oregano i ziele angielskie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następna jest kolejka łuku, powinieneś oddzielić pierścienie od siebie palcami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko naciskając cebulę w dłoniach, ułóż warstwę na mięsie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj pietruszkę rękami, aby pojawił się sok i wyślij do rondla. Wszystko wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej sos sojowy i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj patelnię pokrywką lub folią spożywczą i wyślij Kebab do marynowania w lodówce na kilka godzin (najlepiej pozostawić na całą noc).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozpal grill, poczekaj, aż drewno się wypali. Nawlecz mięso na szaszłyki niezbyt ciasno do siebie. Spróbuj usunąć cebulę i zioła z kawałków kebaba, spełniły już swoją funkcję, nadając mięsu soki i aromat.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy w grillu pozostaną solidne węgle, włóż wieprzowinę do smażenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotuj szaszłyki, od czasu do czasu obracając każdy szpikulec. Jeśli pod mięsem wybuchnie ogień, należy go spryskać zwykłą wodą, aby ugasić płomień.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smaż mięso do miękkości, zajmie to około 15 do 20 minut (w zależności od ilości węgli, ich ciepła i wielkości kawałków).

do marynowania lepiej jest użyć chudego kawałka wieprzowiny, część szyjna bardzo dobrze nadaje się do przepisu, jest bardziej miękka, a szaszłyk z niej jest delikatny i soczysty.

podawaj kebaby na gorąco "z upałem z upałem", świeże warzywa i marynowana cebula bardzo dobrze komponują się z delikatnym mięsem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy