skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kruchy pilaw wieprzowy w garnku na kuchence? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Do pilawu zwykle używa się mięsa wieprzowego bez kości. Może to być szynka, szyja, łopatka. Mam szynkę.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki.
Krok 3:
Ryż dokładnie spłucz do czystej, czystej wody. Do pilawu najlepiej używać specjalnego ryżu mielonego na parze. Nie gotuje się i dobrze zachowuje swój kształt.
Krok 4:
Obierz marchewki i pokrój w małe paski.
Krok 5:
Obierz cebulę. Zwykle cebulę dodaje się do pilawu w postaci pokrojonej w drobną kostkę. Zwykle dodaję całą cebulę, a na samym końcu wyrzucam.
Krok 6:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Połóż wieprzowinę i smaż na dużym ogniu na złoty kolor. Jeśli twoja patelnia jest mała, lepiej smażyć wieprzowinę w kilku seriach, aby uwolnić z niej mniej wilgoci. Pieczenie na dużym ogniu pomoże uszczelnić wszystkie soki mięsne wewnątrz kawałków, a wieprzowina zachowa soczystość.
Krok 7:
Dodaj przyprawy do mięsa i szybko wymieszaj. W przypadku pilawu wskazane jest, aby nie używać naczyń emaliowanych - mięso i przyprawy mogą się w nim palić i przyklejać do dna. A kiedy próbujesz wyczyścić dno, możesz uszkodzić szkliwo. Lepiej jest wziąć patelnie ze stali nierdzewnej lub nieprzywierające.
Krok 8:
Włóż marchewki do mięsa i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Jeśli chcesz dodać posiekaną cebulę, musisz dodać ją na tym etapie wraz z marchewką.
Krok 9:
Wlej szklankę wrzącej wody do mięsa, dodaj całą cebulę, jeśli nie została wcześniej dodana w postaci posiekanej, i liść laurowy.
Krok 10:
Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a większość płynu odparuje.
Krok 11:
Posyp mięso umytym ryżem i spłaszcz. W takim przypadku ryż powinien pozostać na wierzchu. Nie trzeba mieszać z mięsem.
Krok 12:
Napełnij mięso i ryż gorącą wodą, aby ryż był całkowicie pokryty 1 cm płynem. Ważne jest, aby nie było za dużo wody, ponieważ w tym przypadku będzie musiała odparować dłużej, a ryż może się zagotować i stracić swój kształt.
Krok 13:
Ponownie przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn wyparuje, około 25 do 30 minut. W tym czasie nie mieszaj ryżu.
Krok 14:
Wymieszaj gotowy ryż z mięsem. Ułóż ząbki czosnku na wierzchu.
Krok 15:
Ponownie przykryj garnek pokrywką i pozostaw pilaw na kolejne 15 minut. Smacznego!
Zwykle pilaw gotuje się w dużych kotłach na otwartym ogniu. Jednak w nowoczesnych warunkach miejskich taki pilaw można wykonać na zwykłej patelni na kuchence.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal / 100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g