pilaw wieprzowy w garnku na kuchence jest kruchy

nieporównywalnie pyszne, z prostych produktów, na obiad dla rodziny! Pilaw wieprzowy w rondlu na kuchence jest kruchy, obfity i bardzo smaczny. A gotowanie jest łatwiejsze niż się wydaje, nawet początkująca gospodyni domowa może sobie z tym poradzić. To najlepszy rodzinny posiłek na drugie miejsce na lunch lub kolację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 32 % 15 g
węglowodany 47 % 22 g
265 kcal
IG: 9 / 91 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kruchy pilaw wieprzowy w garnku na kuchence? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Do pilawu zwykle używa się mięsa wieprzowego bez kości. Może to być szynka, szyja, łopatka. Mam szynkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej, czystej wody. Do pilawu najlepiej używać specjalnego ryżu mielonego na parze. Nie gotuje się i dobrze zachowuje swój kształt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i pokrój w małe paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę. Zwykle cebulę dodaje się do pilawu w postaci pokrojonej w drobną kostkę. Zwykle dodaję całą cebulę, a na samym końcu wyrzucam.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Połóż wieprzowinę i smaż na dużym ogniu na złoty kolor. Jeśli twoja patelnia jest mała, lepiej smażyć wieprzowinę w kilku seriach, aby uwolnić z niej mniej wilgoci. Pieczenie na dużym ogniu pomoże uszczelnić wszystkie soki mięsne wewnątrz kawałków, a wieprzowina zachowa soczystość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przyprawy do mięsa i szybko wymieszaj. W przypadku pilawu wskazane jest, aby nie używać naczyń emaliowanych - mięso i przyprawy mogą się w nim palić i przyklejać do dna. A kiedy próbujesz wyczyścić dno, możesz uszkodzić szkliwo. Lepiej jest wziąć patelnie ze stali nierdzewnej lub nieprzywierające.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż marchewki do mięsa i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Jeśli chcesz dodać posiekaną cebulę, musisz dodać ją na tym etapie wraz z marchewką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej szklankę wrzącej wody do mięsa, dodaj całą cebulę, jeśli nie została wcześniej dodana w postaci posiekanej, i liść laurowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a większość płynu odparuje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp mięso umytym ryżem i spłaszcz. W takim przypadku ryż powinien pozostać na wierzchu. Nie trzeba mieszać z mięsem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij mięso i ryż gorącą wodą, aby ryż był całkowicie pokryty 1 cm płynem. Ważne jest, aby nie było za dużo wody, ponieważ w tym przypadku będzie musiała odparować dłużej, a ryż może się zagotować i stracić swój kształt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ponownie przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn wyparuje, około 25 do 30 minut. W tym czasie nie mieszaj ryżu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj gotowy ryż z mięsem. Ułóż ząbki czosnku na wierzchu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ponownie przykryj garnek pokrywką i pozostaw pilaw na kolejne 15 minut. Smacznego!

Zwykle pilaw gotuje się w dużych kotłach na otwartym ogniu. Jednak w nowoczesnych warunkach miejskich taki pilaw można wykonać na zwykłej patelni na kuchence.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal / 100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy