skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę Cezara z kurczakiem bez majonezu? Pokrój filety w paski. Na patelni rozgrzej olej, włóż filety i smaż do miękkości. Sól, pieprz do smaku. Dopraw kurkumą - nadaje mięsu piękny kolor. Wymieszać. Odczekaj 3 minuty i wyłącz.
Krok 2:
Opłucz liście sałaty pod bieżącą wodą i osusz na ręcznikach papierowych.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 4:
Pokrój pomidory, paprykę i cebulę na małe plasterki.
Krok 5:
Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę, sos sojowy, sól, czarny pieprz, możesz opcjonalnie dodać koperek i mały ząbek czosnku. Jeśli lubisz grubsze i bardziej uszkodzone, możesz użyć gotowego sosu "Cezar".
Krok 6:
Wytnij prostokąty z arkuszy pita, posmaruj każdy obficie sosem.
Krok 7:
Posyp obficie serem.
Krok 8:
Ułóż liście sałaty, filety i warzywa.
Krok 9:
Odwróć chleb pita o dziewięćdziesiąt stopni i ostrożnie zawiń lewą krawędź.
Krok 10:
Następnie podwiń dolną krawędź chleba pita, ukrywając nadzienie, zrób to ostrożnie, aby chleb pita się nie rozerwał.
Krok 11:
Zwiń chleb pita w bułkę. W tej formie wyślij go na patelnię i podgrzej z obu stron, aby ser stopił się w środku.
Caesar roll z kurczakiem bez majonezu podobał się zarówno mnie, jak i moim bliskim. Mąż poprosił o gotowanie więcej, a to dobry wskaźnik! Co mnie szczególnie cieszy - nie ma niepotrzebnych szkodliwych tłuszczów. Skład można dostosować do własnych upodobań-dodać więcej zieleni, innych warzyw, takich jak ogórki. Podczas smażenia fileta z kurczaka można do niego dodać sezam. Zamiast liści sałaty można użyć kapusty pekińskiej. Możesz również dodać musztardę do sosu, dla tych, którzy kochają. Lub odwrotnie, dla tych, którzy lubią bardziej szkodliwe, możesz użyć gotowego sosu Cezar, marynowanych ogórków i krakersów. W każdym razie będzie pyszne! Co jeszcze cieszy-gotowanie nie wymaga dużo czasu i specjalnych umiejętności kulinarnych. Pamiętaj, aby spróbować samodzielnie ugotować bułkę Cezara bez majonezu - wyjdzie smaczniejszy, zdrowszy i tańszy niż zakup gotowego.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g