Caesar roll z kurczakiem bez majonezu

Caesar Roll bez majonezu to pyszna i zdrowa przekąska. Można go zabrać ze sobą na piknik lub zabrać dziecko do szkoły. Wewnątrz tylko zdrowe składniki-filet z kurczaka, liście sałaty, warzywa. A zamiast szkodliwego majonezu-sos śmietanowy. Skład można dostosować na podstawie preferencji smakowych.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 34 % 11 g
171 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę Cezara z kurczakiem bez majonezu? Pokrój filety w paski. Na patelni rozgrzej olej, włóż filety i smaż do miękkości. Sól, pieprz do smaku. Dopraw kurkumą - nadaje mięsu piękny kolor. Wymieszać. Odczekaj 3 minuty i wyłącz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz liście sałaty pod bieżącą wodą i osusz na ręcznikach papierowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidory, paprykę i cebulę na małe plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę, sos sojowy, sól, czarny pieprz, możesz opcjonalnie dodać koperek i mały ząbek czosnku. Jeśli lubisz grubsze i bardziej uszkodzone, możesz użyć gotowego sosu "Cezar".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wytnij prostokąty z arkuszy pita, posmaruj każdy obficie sosem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp obficie serem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż liście sałaty, filety i warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć chleb pita o dziewięćdziesiąt stopni i ostrożnie zawiń lewą krawędź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie podwiń dolną krawędź chleba pita, ukrywając nadzienie, zrób to ostrożnie, aby chleb pita się nie rozerwał.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń chleb pita w bułkę. W tej formie wyślij go na patelnię i podgrzej z obu stron, aby ser stopił się w środku.

Caesar roll z kurczakiem bez majonezu podobał się zarówno mnie, jak i moim bliskim. Mąż poprosił o gotowanie więcej, a to dobry wskaźnik! Co mnie szczególnie cieszy - nie ma niepotrzebnych szkodliwych tłuszczów. Skład można dostosować do własnych upodobań-dodać więcej zieleni, innych warzyw, takich jak ogórki. Podczas smażenia fileta z kurczaka można do niego dodać sezam. Zamiast liści sałaty można użyć kapusty pekińskiej. Możesz również dodać musztardę do sosu, dla tych, którzy kochają. Lub odwrotnie, dla tych, którzy lubią bardziej szkodliwe, możesz użyć gotowego sosu Cezar, marynowanych ogórków i krakersów. W każdym razie będzie pyszne! Co jeszcze cieszy-gotowanie nie wymaga dużo czasu i specjalnych umiejętności kulinarnych. Pamiętaj, aby spróbować samodzielnie ugotować bułkę Cezara bez majonezu - wyjdzie smaczniejszy, zdrowszy i tańszy niż zakup gotowego. 

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy