skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste kotlety? Która część tuszu do rzęs jest do tego lepsza? Idealny do gotowania schabu, nie jest zbyt tłusty i nie zawiera żył. Przygotuj również wszystkie inne składniki.
Krok 2:
Opłucz kawałek wieprzowiny pod bieżącą wodą, osusz serwetkami i pokrój na kawałki o grubości około jednego centymetra.
Krok 3:
Przykryj kawałek schabu celofanową torbą i odrzuć z obu stron. Dlaczego zaleca się przykrycie mięsa folią? Odbywa się to tak, aby nie było rozprysków podczas ubijania, a Twoja kuchnia pozostała jak najczystsza po tej procedurze.
Krok 4:
Zrób to samo ze wszystkimi kawałkami.
Krok 5:
W małym pojemniku połącz sól i cukier. W przepisie użyłam soli Adyghe, zawiera ona trochę suchych przypraw, co niewątpliwie poprawia smak gotowego mięsa.
Krok 6:
Posmaruj każdy kawałek polędwicy mieszanką soli i cukru po obu stronach.
Krok 7:
Przenieś mięso do głębokiej miski lub miski.
Krok 8:
Napełnij mlekiem.
Krok 9:
Lekko zapamiętaj polędwicę i pozostaw na około godzinę. Kilka razy w tym czasie kawałki będą musiały zostać wymieszane. Kotlety wchłoną mleko, dzięki czemu będą bardzo delikatne.
Krok 10:
Dokładnie umyj jajko. Wbij go w głęboki talerz i wstrząśnij widelcem. Dodaj szczyptę soli i mielonego pieprzu (od siebie nalałem trochę suchej przyprawy do mięsa). Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Krok 11:
Zanurz schab w jajku po obu stronach.
Krok 12:
Następnie zwiń mąkę.
Krok 13:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij kotlety do smażenia na średnim ogniu najpierw z jednej strony (wystarczy trzy do czterech minut).
Krok 14:
Następnie z drugiej strony, aż będzie gotowy(również trzy minuty).
Krok 15:
W razie potrzeby posyp kotlety ziołami.
Krok 16:
Gotowe! Podawaj na gorąco!
podawaj kotlety ze świeżymi warzywami lub sałatką, oferuj do nich pikle i różne sosy.
mięso świetnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami, gotowanym ryżem, kaszą gryczaną lub makaronem.
obfite i łatwe do przygotowania danie zachwyci Twoją rodzinę i bliskich!
smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal / 100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g