omlet matki Pular

Oryginalny, zwiewny, delikatny, niesamowicie pyszny! Omlet Bular na patelni jest łatwiejszy do przygotowania niż na pierwszy rzut oka. Najważniejsze jest, aby dobrze ubić białka i upewnić się, że nie odpadną podczas smażenia. To idealne danie na romantyczne śniadanie!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 11 g
tłuszcze 60 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
219 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet Bullet na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu według własnych upodobań. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego innego oleju roślinnego. Jajka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Umyj cytrynę i zalej wrzącą wodą. Potrzebujemy trochę soku z jego plasterka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby rozpocząć, oddziel białka od żółtek. Umieść żółtka w małej misce i umieść białka w pojemniku do ubijania z wysokimi bokami. Dodaj szczyptę soli do pojemnika na białka i zacznij je ubijać mikserem lub blenderem z małą prędkością. Gdy pojawi się piana, stopniowo zwiększaj prędkość miksera. Gdy białka zaczną Bielić i przybrać uporczywy kształt, wlej sok z plasterka cytryny i ubijaj przez kolejne 2 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę do małej miski do żółtek, dodaj szczyptę soli i energicznie wstrząśnij masą jajeczną widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź patelnię o małej średnicy, około 22-24 cm wlej oliwę z oliwek na patelnię i podgrzej ją na kuchence. Gdy olej się rozgrzeje, wlej ubite żółtka na patelnię i równomiernie rozprowadź na dnie. Powinien zrobić cienki naleśnik omletowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy naleśnik stwardnieje, natychmiast ułóż na nim puszyste ubite białka i rozprowadź je równomiernie na całej patelni. Kontynuuj gotowanie omletu na małym ogniu przez co najmniej 10-15 minut (kieruj się piecem), aby białko było w pełni ugotowane. Na koniec sprawdź omlet pod kątem gotowości w następujący sposób: delikatnie dotknij palcem białka; jeśli białko jest umiarkowanie elastyczne i nie klei się, omlet jest gotowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie przenieś gotowy omlet na deskę, pokrój go na pół i złóż połówki razem. Oznacza to, że białko musi być w środku. Podziel powstały omlet na 3 równe porcje. Podawaj ze świeżymi ziołami, lekką sałatką.

jedna z najbardziej wyrafinowanych kuchni na świecie jest uważana za francuską. Wystarczy porozmawiać o kuchni francuskiej, gdy od razu pojawiają się jasne zdjęcia: świeże rogaliki, chrupiące bagietki, sery, wina, trufle, słynna zupa cebulowa, Ratatouille i oczywiście słynne francuskie desery: creme brulee, eklery, bezy, makaroniki. Ta lista może trwać w nieskończoność. Istnieją jednak mniej znane francuskie potrawy dla rosyjskich gospodyń domowych, którymi jest omlet matki Pulyar. Powstał na północno-zachodnim wybrzeżu Francji na małej skalistej wyspie-twierdzy Mont Saint-Michel. Annette Poulyar wraz z mężem otworzyła Hotel, było wystarczająco dużo gości,ale nie było nic do karmienia, ponieważ oprócz jaj kurzych nie było zapasów. Według legendy jeden z gości hotelu podzielił się z Madame Poulard przepisem na ten omlet. Annette najpierw usmażyła omlet na patelni, a następnie ugotowała go w piekarniku. Plotki o tym niezwykłym omlecie szybko rozeszły się i smakosze z całego kraju sięgną po matkę Pular. Turyści z całego świata do dziś przyjeżdżają do hotelu na wyspie Mont Saint Michel, aby skosztować oryginalnego omletu matki poular.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy