skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet Bullet na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu według własnych upodobań. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego innego oleju roślinnego. Jajka umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Umyj cytrynę i zalej wrzącą wodą. Potrzebujemy trochę soku z jego plasterka.
Krok 2:
Aby rozpocząć, oddziel białka od żółtek. Umieść żółtka w małej misce i umieść białka w pojemniku do ubijania z wysokimi bokami. Dodaj szczyptę soli do pojemnika na białka i zacznij je ubijać mikserem lub blenderem z małą prędkością. Gdy pojawi się piana, stopniowo zwiększaj prędkość miksera. Gdy białka zaczną Bielić i przybrać uporczywy kształt, wlej sok z plasterka cytryny i ubijaj przez kolejne 2 minuty.
Krok 3:
Wlej śmietanę do małej miski do żółtek, dodaj szczyptę soli i energicznie wstrząśnij masą jajeczną widelcem.
Krok 4:
Weź patelnię o małej średnicy, około 22-24 cm wlej oliwę z oliwek na patelnię i podgrzej ją na kuchence. Gdy olej się rozgrzeje, wlej ubite żółtka na patelnię i równomiernie rozprowadź na dnie. Powinien zrobić cienki naleśnik omletowy.
Krok 5:
Gdy naleśnik stwardnieje, natychmiast ułóż na nim puszyste ubite białka i rozprowadź je równomiernie na całej patelni. Kontynuuj gotowanie omletu na małym ogniu przez co najmniej 10-15 minut (kieruj się piecem), aby białko było w pełni ugotowane. Na koniec sprawdź omlet pod kątem gotowości w następujący sposób: delikatnie dotknij palcem białka; jeśli białko jest umiarkowanie elastyczne i nie klei się, omlet jest gotowy.
Krok 6:
Ostrożnie przenieś gotowy omlet na deskę, pokrój go na pół i złóż połówki razem. Oznacza to, że białko musi być w środku. Podziel powstały omlet na 3 równe porcje. Podawaj ze świeżymi ziołami, lekką sałatką.
jedna z najbardziej wyrafinowanych kuchni na świecie jest uważana za francuską. Wystarczy porozmawiać o kuchni francuskiej, gdy od razu pojawiają się jasne zdjęcia: świeże rogaliki, chrupiące bagietki, sery, wina, trufle, słynna zupa cebulowa, Ratatouille i oczywiście słynne francuskie desery: creme brulee, eklery, bezy, makaroniki. Ta lista może trwać w nieskończoność. Istnieją jednak mniej znane francuskie potrawy dla rosyjskich gospodyń domowych, którymi jest omlet matki Pulyar. Powstał na północno-zachodnim wybrzeżu Francji na małej skalistej wyspie-twierdzy Mont Saint-Michel. Annette Poulyar wraz z mężem otworzyła Hotel, było wystarczająco dużo gości,ale nie było nic do karmienia, ponieważ oprócz jaj kurzych nie było zapasów. Według legendy jeden z gości hotelu podzielił się z Madame Poulard przepisem na ten omlet. Annette najpierw usmażyła omlet na patelni, a następnie ugotowała go w piekarniku. Plotki o tym niezwykłym omlecie szybko rozeszły się i smakosze z całego kraju sięgną po matkę Pular. Turyści z całego świata do dziś przyjeżdżają do hotelu na wyspie Mont Saint Michel, aby skosztować oryginalnego omletu matki poular.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g