skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć soczystą wieprzowinę na patelni? Nie wszystkie części tuszy nadają się do smażenia. Aby mięso było delikatne i soczyste, weź szyję, łopatkę, szynkę lub polędwicę. Wybierz mięso ostrożnie. Powinien być różowy, bez obsesyjnego zapachu i nadmiernego połysku. Będzie smaczniejszy ze świeżego mięsa, ale jeśli masz zamrożone, najpierw rozmroź - pozostaw na 8 godzin w lodówce, a następnie 1-2 godziny w pokoju. Weź przyprawy odpowiednie do mięsa.
Krok 2:
Opłucz mięso i osusz ręcznikami papierowymi, aby podczas smażenia było mniej rozprysków i uzyskać bardziej jednolitą złotą skórkę na powierzchni. Odetnij nadmiar tłuszczu. Pokrój mięso na duże kostki o wielkości nie mniejszej niż pudełko zapałek. Staraj się pozostawić większą stronę kawałka wzdłuż cięcia w poprzek włókien. W ten sposób pozostanie więcej soku.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie lub mniejsze. W tej formie zachowa swój kształt i będzie wygodnie jeść. Dodaj cebulę do mięsa.
Krok 4:
Dodaj przyprawy i łyżkę oleju. Jeszcze nie solić. Lepiej nie solić mięsa przed smażeniem, aby zachować więcej soku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był równomiernie marynowany. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 5:
Do smażenia podgrzej patelnię olejem roślinnym. Pamiętaj, że jeśli mięso jest zbyt tłuste, potrzebujesz mniej oleju niż wskazano w przepisie. Czasami, jeśli mięso jest tłuste i nie tnie tłuszczu, możesz obejść się bez oleju. Włącz średnie lub ponadprzeciętne ciepło. Ponieważ mięso smaży się dłużej niż cebula, najpierw połóż na patelni tylko kawałki wieprzowiny w jednej warstwie. Jeśli wszystko nie pasuje na raz, smaż w kilku seriach. Nie musisz zamykać pokrywy.
Krok 6:
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Zajęło mi to około 4 minut z każdej strony. Posolić już smażoną stronę. Gotowe kawałki włożyć do głębokiego naczynia, przykryć pokrywką i odstawić & quot; odpocząć& quot;, aby mięso osiągnęło gotowość.
Krok 7:
Na oleju pozostałym na patelni z mięsa usmaż cebulę. Smażyć, aż stanie się przezroczysty i lekko żółty.
Krok 8:
Przed podaniem wymieszaj mięso z cebulą i lekko podgrzej.
podawaj gorącą pieczoną soczystą wieprzowinę z sałatką warzywną lub gotowanymi ziemniakami.
naciśnij mięso nożem lub szpatułką: Jeśli pojawi się lekki sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie. Lepiej nie przekłuwać mięsa, a mianowicie naciskać, aby cały sok nie wyciekł i nie wyschł.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g