skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oczywiste jest, że wszystko zaczyna się od nich, od węgli. Oblicz czas, aby były gotowe do końca marynowania mięsa. Tak jest w przypadku, gdy sam robiłeś ognisko. W końcu w sklepach sprzedają gotowe węgle. Po prostu te z ogniska są bardziej pachnące. I tak dalej. Weź tuszę kurczaka. Wypłucz ją. Niech skóra wyschnie, której, nawiasem mówiąc, postanowiłem tym razem nie usuwać.
Krok 2:
Następnie podziel na duże części (NIE wziąłem fileta, ponieważ staje się sztywny na ruszcie, pomimo marynat ze śmietaną lub majonezem). Ilość mięsa zależy od tego, ile osób czeka teraz na to pyszne. Możesz marynować dużą porcję, a następnie przygotować, jeśli w ogóle, w domu na patelni. Dodałem jeszcze kilka nóg.
Krok 3:
Zwykle nie wkładam cebuli do kurczaka, z wyjątkiem delikatnych warzyw. Ale tym razem postanowiłem pokroić cebulę – dla smaku, a nie dla jedzenia.
Krok 4:
Marynata. Wiele od niego zależy. Gotując kurczaka na ruszcie na grillu, nie używam octu. Zdecydowanie nie używam. Istnieją inne, delikatne metody marynowania, takie jak moja. Postanowiłem połączyć wszystkie składniki wskazane w przepisie. Możesz zmieniać ich ilość (zwłaszcza sos sojowy!) i stosunek. Podobało mi się, że było trochę więcej Adjiki.
Krok 5:
Cytryna nie została specjalnie wprowadzona do marynaty. W końcu, podobnie jak ocet, może usztywnić mięso. Cytrynę pokroiłam na kilka plasterków. Dlaczego? Poniżej dowiesz się!
Krok 6:
Więc po wymieszaniu wszystkich składników marynaty dodałem do niej cebulę i wprowadziłem kawałki kurczaka. Należy je dobrze "zmielić" marynatą i pozostawić na 15-20 minut. Nawiasem mówiąc, wcześniej można je lekko pokonać za pomocą kulinarnego choppera.
Krok 7:
Połóż marynowane piękno na ruszcie. Wyślemy ją do grilla, gdzie wszystko jest gotowe. Smażyć, ciągle obracając ruszt, aż będzie ugotowany. Z reguły zajmuje to nie więcej niż 30 minut. Na koniec posyp to wszystko sokiem z cytryny, wyciskając go bezpośrednio z plasterków.
Krok 8:
Pyszne? Nie to słowo! W naturze to po prostu cud!
i więcej porad
kurczaka można gotować nie tylko w częściach, ale w całości, jak kurczak tytoniowy.
zdjąć czy nie zdjąć skóry? To zależy od Ciebie!
marynatę do mięsa z kurczaka można wybrać dowolną, używając suchych składników do jego przygotowania, a inne są twoimi ulubionymi.
Grill niekoniecznie jest wypadem. W końcu można go zorganizować gdzieś w ustronnym miejscu, w pobliżu domu.
czas marynowania zależy tylko od ciebie. Ale im więcej mięsa jest w marynacie, tym bardziej będzie soczyste i smaczniejsze.
zamiast Adjiki użyj pasty pomidorowej itp.
czas gotowania jest podany z uwzględnieniem gotowania ogniska i węgli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g