kurczak na grillu na ruszcie

ugotuj to delikatne mięso z kurczaka w pikantnej marynacie. I nie pożałujesz! W końcu tutaj metoda gotowania jest niezwykła i marynata. A smak gotowego dania zaskoczy nie tylko ciebie, ale także wszystkich, którzy w mgnieniu oka przeanalizują te pyszne smakołyki. Kurczak na ruszcie w grillu doskonale komponuje się nie tylko z różnymi dodatkami, ale także z warzywami. I to nie tylko świeże, bo można je ugotować razem z kurczakiem na ruszcie. To danie mięsne jest równie odpowiednie w dni powszednie i święta. Jest spożywany zarówno na gorąco, jak i na zimno, zabierany ze sobą do pracy, w drogę. Co więcej, kurczak to wspaniałe pierwsze danie-spróbuj!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 12 g
tłuszcze 59 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
234 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczywiste jest, że wszystko zaczyna się od nich, od węgli. Oblicz czas, aby były gotowe do końca marynowania mięsa. Tak jest w przypadku, gdy sam robiłeś ognisko. W końcu w sklepach sprzedają gotowe węgle. Po prostu te z ogniska są bardziej pachnące. I tak dalej. Weź tuszę kurczaka. Wypłucz ją. Niech skóra wyschnie, której, nawiasem mówiąc, postanowiłem tym razem nie usuwać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie podziel na duże części (NIE wziąłem fileta, ponieważ staje się sztywny na ruszcie, pomimo marynat ze śmietaną lub majonezem). Ilość mięsa zależy od tego, ile osób czeka teraz na to pyszne. Możesz marynować dużą porcję, a następnie przygotować, jeśli w ogóle, w domu na patelni. Dodałem jeszcze kilka nóg.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwykle nie wkładam cebuli do kurczaka, z wyjątkiem delikatnych warzyw. Ale tym razem postanowiłem pokroić cebulę – dla smaku, a nie dla jedzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marynata. Wiele od niego zależy. Gotując kurczaka na ruszcie na grillu, nie używam octu. Zdecydowanie nie używam. Istnieją inne, delikatne metody marynowania, takie jak moja. Postanowiłem połączyć wszystkie składniki wskazane w przepisie. Możesz zmieniać ich ilość (zwłaszcza sos sojowy!) i stosunek. Podobało mi się, że było trochę więcej Adjiki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cytryna nie została specjalnie wprowadzona do marynaty. W końcu, podobnie jak ocet, może usztywnić mięso. Cytrynę pokroiłam na kilka plasterków. Dlaczego? Poniżej dowiesz się!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Więc po wymieszaniu wszystkich składników marynaty dodałem do niej cebulę i wprowadziłem kawałki kurczaka. Należy je dobrze "zmielić" marynatą i pozostawić na 15-20 minut. Nawiasem mówiąc, wcześniej można je lekko pokonać za pomocą kulinarnego choppera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż marynowane piękno na ruszcie. Wyślemy ją do grilla, gdzie wszystko jest gotowe. Smażyć, ciągle obracając ruszt, aż będzie ugotowany. Z reguły zajmuje to nie więcej niż 30 minut. Na koniec posyp to wszystko sokiem z cytryny, wyciskając go bezpośrednio z plasterków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pyszne? Nie to słowo! W naturze to po prostu cud!

i więcej porad

kurczaka można gotować nie tylko w częściach, ale w całości, jak kurczak tytoniowy.

zdjąć czy nie zdjąć skóry? To zależy od Ciebie!

marynatę do mięsa z kurczaka można wybrać dowolną, używając suchych składników do jego przygotowania, a inne są twoimi ulubionymi.

Grill niekoniecznie jest wypadem. W końcu można go zorganizować gdzieś w ustronnym miejscu, w pobliżu domu.

czas marynowania zależy tylko od ciebie. Ale im więcej mięsa jest w marynacie, tym bardziej będzie soczyste i smaczniejsze.

zamiast Adjiki użyj pasty pomidorowej itp.

czas gotowania jest podany z uwzględnieniem gotowania ogniska i węgli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy