skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny Stroganow wołowy? Przygotuj składniki. Aby przygotować strogany wołowe, należy wziąć świeże mięso wołowe, bez żył, filmów i tłuszczu. Lepiej będzie to młode mięso, wtedy gotowanie zajmie mniej czasu. Cebula średniej wielkości. Koncentrat pomidorowy można zastąpić pomidorami we własnym soku lub sosie. Możesz wziąć dowolne przyprawy według własnych upodobań. Przygotuj głęboką patelnię lub patelnię z grubym dnem.
Krok 2:
Opłucz świeże mięso wołowe pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Najpierw pokrój mięso na cienkie talerze,a następnie długie paski na włóknach. Jeśli masz wątpliwości co do mięsa (które będzie gotować przez długi czas), mięso można najpierw lekko ubić, a następnie pokroić. Również przed smażeniem mięsa można go zagotować w wodzie, opłukać, a następnie usmażyć.
Krok 3:
Umieść patelnię na dużym ogniu i podgrzej olejem roślinnym. Ułożyć pokrojoną wołowinę i przy ciągłym mieszaniu podsmażyć kawałki wołowiny ze wszystkich stron na złoty kolor. Usuń mięso na ciepły talerz obok pieca.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Na tej samej patelni, na której smażono mięso, wlej olej roślinny i smaż cebulę przez kilka minut.
Krok 5:
Wymieszaj wołowinę z mąką i włóż na patelnię do smażonej cebuli, wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj do mięsa i cebuli koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól i czarny pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać liść laurowy, ziele angielskie lub inne przyprawy.
Krok 7:
Dodaj wrzącą wodę (150-200 ml, nie możesz dodać od razu, ale tyle, aby woda prawie zakryła mięso, w razie potrzeby dodaj więcej wody później). Wymieszaj, zmniejsz ogień poniżej średniej, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Czas gotowania zależy od wybranego mięsa. Gotowa wołowina jest miękka, a sos gęsty i aromatyczny.
Krok 8:
Gotowe mięso z sosem podawaj na gorąco. Makaron, kasza gryczana, ryż lub tłuczone ziemniaki nadają się do dekoracji. Na każdym talerzu ułóż przystawkę, kawałki mięsa i polej pysznym sosem. Możesz również posypać świeżymi posiekanymi ziołami.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal / 100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g