Stroganow wołowy klasyczny z wołowiny

pyszne, przepyszne kawałki wołowiny w aromatycznym sosie. Nazwa potrawy tłumaczy się jako wołowina w języku stroganowskim. Klasyczną wersją tego dania jest przygotowanie go z wołowiny. Proponuję ugotować to proste, ale bardzo smaczne mięso.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 15 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 10 % 3 g
182 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny Stroganow wołowy? Przygotuj składniki. Aby przygotować strogany wołowe, należy wziąć świeże mięso wołowe, bez żył, filmów i tłuszczu. Lepiej będzie to młode mięso, wtedy gotowanie zajmie mniej czasu. Cebula średniej wielkości. Koncentrat pomidorowy można zastąpić pomidorami we własnym soku lub sosie. Możesz wziąć dowolne przyprawy według własnych upodobań. Przygotuj głęboką patelnię lub patelnię z grubym dnem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz świeże mięso wołowe pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Najpierw pokrój mięso na cienkie talerze,a następnie długie paski na włóknach. Jeśli masz wątpliwości co do mięsa (które będzie gotować przez długi czas), mięso można najpierw lekko ubić, a następnie pokroić. Również przed smażeniem mięsa można go zagotować w wodzie, opłukać, a następnie usmażyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię na dużym ogniu i podgrzej olejem roślinnym. Ułożyć pokrojoną wołowinę i przy ciągłym mieszaniu podsmażyć kawałki wołowiny ze wszystkich stron na złoty kolor. Usuń mięso na ciepły talerz obok pieca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Na tej samej patelni, na której smażono mięso, wlej olej roślinny i smaż cebulę przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wołowinę z mąką i włóż na patelnię do smażonej cebuli, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do mięsa i cebuli koncentrat pomidorowy, śmietanę, sól i czarny pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać liść laurowy, ziele angielskie lub inne przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wrzącą wodę (150-200 ml, nie możesz dodać od razu, ale tyle, aby woda prawie zakryła mięso, w razie potrzeby dodaj więcej wody później). Wymieszaj, zmniejsz ogień poniżej średniej, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Czas gotowania zależy od wybranego mięsa. Gotowa wołowina jest miękka, a sos gęsty i aromatyczny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe mięso z sosem podawaj na gorąco. Makaron, kasza gryczana, ryż lub tłuczone ziemniaki nadają się do dekoracji. Na każdym talerzu ułóż przystawkę, kawałki mięsa i polej pysznym sosem. Możesz również posypać świeżymi posiekanymi ziołami.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal / 100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy