skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso wieprzowe z sosem na patelni? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Lepiej jest używać świeżej, schłodzonej i polędwicy wieprzowej, bez nadmiaru tłuszczu i ścięgien, aby mięso po ugotowaniu było miękkie i delikatne w smaku. Mięso dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić w małe cienkie paski. Wieprzowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa lub drobiu. Jeśli masz twardsze mięso, możesz je wcześniej pokonać.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w cienkie paski.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w pióra lub połówki pierścieni.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, dobrze go podgrzej, smaż na nim warzywa przez pięć minut na średnim ogniu, nie musisz ich dłużej smażyć, aby nie wyschły, najważniejsze jest to, że wypuszczają sok i stają się trochę miękkie.
Krok 5:
Gotowane mięso wysyłamy na patelnię do warzyw i smażymy je razem na średnim ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aby mięso pokryło się lekkim rumieńcem ze wszystkich stron. Smażyć przez około 12 minut.
Krok 6:
Następnie dodaj pastę pomidorową na patelnię z mięsem i warzywami, możesz użyć produktu domowej roboty, z tego smak potrawy nie będzie gorszy niż z fabryczną pastą pomidorową, wręcz przeciwnie, będzie bogatszy i przyjemniejszy, z lekką kwaskowatością. Natychmiast dodaj mąkę pszenną i wlej gorącą wodę, szybko wymieszaj zawartość patelni, aby mąka całkowicie się rozproszyła i nie upiekła się grudkami, w przeciwnym razie trudno będzie je rozbić.
Krok 7:
Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, w tym czasie musisz okresowo mieszać mięso w sosie, aby mąka nie zaczęła przyklejać się do dna i palić. Dodaj sól, do smaku, ziarna pieprzu, liść laurowy, kto lubi bardziej pikantne potrawy, może dodać szczyptę czerwonej mielonej papryki.
Krok 8:
Wymieszaj i gotuj mięso przez około 10 minut. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki, możesz kontynuować duszenie mięsa bez przykrywania patelni pokrywką. Następnie wyłącz ogień, pozwól potrawie zaparzyć się na patelni pod pokrywką przez 15 minut i podawaj z dodatkami do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g