skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania grzanek z bochenka czosnku na patelni. Zajmie to kilka kawałków bochenka. Lepiej jest wziąć już pokrojone, aby grzanki były dokładniejsze. Przygotuj też trochę oleju roślinnego i czosnek, oczywiście lepiej Młody. Używam oleju kukurydzianego, który nie jest rafinowany, ale możesz wziąć dowolny, który Ci odpowiada.
Krok 2:
Nie podoba mi się, gdy grzanki są zbyt tłuste i mocno nasączone olejem, więc wolę nie wlewać oleju roślinnego na patelnię, ale bezpośrednio smarować masłem plastry bochenka silikonową szczotką. Posmaruj chleb olejem roślinnym z jednej strony.
Krok 3:
Następnie ułóż plastry bochenka natłuszczoną stroną do dołu na dobrze rozgrzanej suchej patelni. A teraz posmaruj masłem drugą, górną stronę plasterków bochenka.
Krok 4:
Opiekaj grzanki na ogniu nieco powyżej średniej do wymaganego stopnia rumienia. Ostrożnie odwróć i opiekaj bochenek z drugiej strony.
Krok 5:
Gotowe grzanki przełożyć z patelni na talerz i natrzeć ząbkiem czosnku pokrojonym na pół. Lub użyj widelca, aby nałożyć czosnek starty na drobnej tarce. Lubię po prostu pocierać. Grzanki z bochenka czosnku na patelni są gotowe! Podawaj je natychmiast do stołu, gdy grzanki są świeże, chrupiące.
aby przygotować grzanki z bochenka czosnku na patelni, zaleca się nadal używać młodych ząbków czosnku. Jeśli czosnek jest stary, należy usunąć wewnętrzną zieloną kiełkę, jeśli jest, aby usunąć "agresywność" zapachu i smaku czosnku.
Bochenek może być używany jako najświeższy, a wczorajszy. Z wczorajszego chleba nie jest gorzej. A z bardzo świeżego otrzymasz grzanki z miękkim środkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g