grzanki z czosnkiem na patelni

pikantne chrupiące grzanki z czosnkiem! Grzanki z czosnkiem na patelni to świetny dodatek do większości pierwszych dań. Również takie grzanki można podawać z różnymi rodzajami pasty, pasztetów, z kawiorem warzywnym, z pieczonymi warzywami. Grzanki są bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. W razie potrzeby gotowe grzanki z bochenka czosnku na patelni można lekko posypać drobno posiekanym koperkiem.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 76 % 47 g
299 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania grzanek z bochenka czosnku na patelni. Zajmie to kilka kawałków bochenka. Lepiej jest wziąć już pokrojone, aby grzanki były dokładniejsze. Przygotuj też trochę oleju roślinnego i czosnek, oczywiście lepiej Młody. Używam oleju kukurydzianego, który nie jest rafinowany, ale możesz wziąć dowolny, który Ci odpowiada.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nie podoba mi się, gdy grzanki są zbyt tłuste i mocno nasączone olejem, więc wolę nie wlewać oleju roślinnego na patelnię, ale bezpośrednio smarować masłem plastry bochenka silikonową szczotką. Posmaruj chleb olejem roślinnym z jednej strony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ułóż plastry bochenka natłuszczoną stroną do dołu na dobrze rozgrzanej suchej patelni. A teraz posmaruj masłem drugą, górną stronę plasterków bochenka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opiekaj grzanki na ogniu nieco powyżej średniej do wymaganego stopnia rumienia. Ostrożnie odwróć i opiekaj bochenek z drugiej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe grzanki przełożyć z patelni na talerz i natrzeć ząbkiem czosnku pokrojonym na pół. Lub użyj widelca, aby nałożyć czosnek starty na drobnej tarce. Lubię po prostu pocierać. Grzanki z bochenka czosnku na patelni są gotowe! Podawaj je natychmiast do stołu, gdy grzanki są świeże, chrupiące.

aby przygotować grzanki z bochenka czosnku na patelni, zaleca się nadal używać młodych ząbków czosnku. Jeśli czosnek jest stary, należy usunąć wewnętrzną zieloną kiełkę, jeśli jest, aby usunąć "agresywność" zapachu i smaku czosnku.
Bochenek może być używany jako najświeższy, a wczorajszy. Z wczorajszego chleba nie jest gorzej. A z bardzo świeżego otrzymasz grzanki z miękkim środkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy