skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sos, obierz cebulę i opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Drobno posiekaj obraną cebulę ostrym nożem.
Krok 2:
Na gorącej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. i podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor.
Krok 3:
Obierz i opłucz marchewki. Zetrzyj na grubej tarce i dodaj na patelnię do cebuli. Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty.
Krok 4:
W osobnej filiżance wymieszaj śmietanę i koncentrat pomidorowy, aż się połączą. Dodaj trochę wody.
Krok 5:
Przenieś mieszaninę śmietany i pomidorów na patelnię do warzyw. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 6:
Aby zrobić klopsiki, dodaj jajko i posiekane warzywa do mielonego mięsa. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Ubij trochę mięso mielone na dnie miski, aby stało się gęstsze, a gotowe klopsiki nie rozpadły się podczas smażenia.
Krok 7:
Mokrymi rękami uformuj małe klopsiki i włóż je na patelnię, do gotującego się sosu. Okresowo obracaj klopsiki. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
Krok 8:
Pod koniec gotowania sos musi być grubszy. Aby to zrobić, rozpuść mąkę w małej ilości zimnej wody, aby nie było grudek.
Krok 9:
Wlej mieszankę mąki na patelnię do klopsików. Doprowadź wszystko do wrzenia. Po podgrzaniu sos stanie się grubszy i bardziej apetyczny. Gotowe klopsiki podawaj z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, ryżu lub spaghetti. Podczas serwowania można posypać zieloną cebulą. Smacznego!
do robienia klopsików można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Do sosu, dla smaku, możesz dodać trochę papryki.
smak samych klopsików będzie całkowicie zależał od smaku i aromatu sosu, który im towarzyszy. Dlatego sos musi być przygotowany bogaty i aromatyczny. Mogę również polecić, aby dodać trochę czosnku do gońca do gotowania dla smaku. Ale tylko wtedy, gdy nie ma do niego przeciwwskazań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g