klopsiki z sosem na patelni

obfite i smaczne danie mięsne na obiad! Klopsiki są zawsze poszukiwane. Przygotowanie ich jest bardzo proste i łatwe. Jeśli zastosujesz się do niezbędnych instrukcji, to danie okaże się nawet u niedoświadczonej gospodyni domowej. Obfity i pyszny obiad zostanie zapewniony.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 69 % 20 g
węglowodany 7 % 2 g
222 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sos, obierz cebulę i opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Drobno posiekaj obraną cebulę ostrym nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na gorącej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. i podsmaż posiekaną cebulę na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz marchewki. Zetrzyj na grubej tarce i dodaj na patelnię do cebuli. Smaż wszystko razem przez 1-2 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej filiżance wymieszaj śmietanę i koncentrat pomidorowy, aż się połączą. Dodaj trochę wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś mieszaninę śmietany i pomidorów na patelnię do warzyw. Doprowadzić do wrzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zrobić klopsiki, dodaj jajko i posiekane warzywa do mielonego mięsa. Do smaku posyp odrobiną soli i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Ubij trochę mięso mielone na dnie miski, aby stało się gęstsze, a gotowe klopsiki nie rozpadły się podczas smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mokrymi rękami uformuj małe klopsiki i włóż je na patelnię, do gotującego się sosu. Okresowo obracaj klopsiki. Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec gotowania sos musi być grubszy. Aby to zrobić, rozpuść mąkę w małej ilości zimnej wody, aby nie było grudek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mieszankę mąki na patelnię do klopsików. Doprowadź wszystko do wrzenia. Po podgrzaniu sos stanie się grubszy i bardziej apetyczny. Gotowe klopsiki podawaj z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, ryżu lub spaghetti. Podczas serwowania można posypać zieloną cebulą. Smacznego!

do robienia klopsików można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Do sosu, dla smaku, możesz dodać trochę papryki.
smak samych klopsików będzie całkowicie zależał od smaku i aromatu sosu, który im towarzyszy. Dlatego sos musi być przygotowany bogaty i aromatyczny. Mogę również polecić, aby dodać trochę czosnku do gońca do gotowania dla smaku. Ale tylko wtedy, gdy nie ma do niego przeciwwskazań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy